Innovatieve+kwekerij+Future+Crops+failliet+verklaard
Nieuws
© Future Crops

Innovatieve kwekerij Future Crops failliet verklaard

De Nederlands-Israëlische vertical farm Future Crops in het Zuid-Hollandse Poeldijk, is failliet verklaard. Het is onbekend of de hoge energiekosten ten grondslag liggen aan het faillissement.

Future Crops produceerde sinds 2018 op commerciële basis verschillende kruidensoorten, waaronder basilicum, koriander, peterselie en dille. Daarnaast gebruikte het bedrijf de 2.500 vierkante meter grote productielocatie in Poeldijk voor de teelt van babysla. De jaarlijkse productie bedroeg 85 ton, waarvan een deel door supermarktketen Albert Heijn werd afgenomen. Future Crops bezat ook een eigen testlaboratorium.


Voormalig Business Unit Director Susanne Mosmans van Future Crops zei tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in oktober op de Floriade in Almere al dat Future Crops het financieel zwaar had. 'We opereren in een kapitaalintensieve industrie. Mede daardoor hebben we onze investering nog lang niet terugverdiend. Daarbij zijn we allesbehalve CO2-neutraal.'

In een eerste investeringsronde, vlak voor de coronapandemie, haalde Future Crops 30 miljoen dollar op bij de Amerikaanse staalfamilie Lerman. De tweede financieringsronde werd vrijwel volledig gefinancierd door de Chinese techgigant Tencent. Dit bedrijf is ook een grote investeerder van de Autonomous Greenhouse Challenge van Wageningen University & Research. Beide bedrijven hebben besloten niet opnieuw een kapitaalinjectie te doen in Future Crops.

Zware tijden

Het faillissement van Future Crops staat niet op zichzelf. De sterk gestegen energiekosten maken het voor vertical farms moeilijk om in de Europese Unie en de Verenigde Staten de concurrentie aan te gaan met reguliere teeltbedrijven. Omdat de aanvankelijke investering zo groot is, kan volgens analisten alleen blijvende ondersteuning vanuit investeerders de vertical farms in de huidige verzadigde markt overeind houden.


De trend van terugtrekkende investeerders is eind vorig jaar ook start-up Glowfarms uit het Noord-Hollandse Hoorn fataal geworden. In dezelfde periode meldde cloudnetwerk Infarm, als gevolg van de hoge energiekosten, de productielocaties in Nederland, Engeland en Frankrijk te sluiten. Of de hoge energiekosten ook voor Future Crops de druppel waren, is niet bekendgemaakt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.