Familie+Papen+en+MS+Schippers+winnen+innovatietrofee%C3%ABn
Nieuws
© Vakblad Geitenhouderij

Familie Papen en MS Schippers winnen innovatietrofeeën

Voor de eerste keer zijn innovatietrofeeën uitgereikt tijdens het Nationaal Geiten Event afgelopen zaterdag in Zwolle. Melkgeitenhouderij Papen-Olbach in het Gelderse Vragender won de trofee voor de meest innovatieve ondernemer. MS Schippers in het Brabantse Bladel sleepte met de HyCare-methode de trofee voor productinnovatie in de wacht.

De jury prijst in het juryrapport de permanente drive van melkgeitenhouders Mattijn en Anita Papen om te innoveren. Zij werken constant aan verbeteringen die zij in de bedrijfsvoering en het management van hun bedrijf kunnen doorvoeren. Zo is het individuele voersysteem Combifort in samenwerking met hen ontwikkeld.

De Gelderse melkgeitenhouders doen nu ervaring op met een drinkbak waaraan wel veel geiten kunnen drinken, maar waarbij er sprake is van fors minder waterverspilling.

Nieuwe stal met plateaus

In haar motivatie voor het toekennen van de trofee aan de familie Papen noemt de jury ook de nieuwe stal waaraan de laatste hand wordt gelegd. De stal kent plateaus en de geiten lopen daarin op verschillende leefniveaus. Met een nieuw type vloer streeft de familie ernaar om de ammoniakuitstoot te reduceren, terwijl het dierenwelzijn op een hoog niveau behouden blijft.

De kracht van de ondernemers ligt volgens de jury ook in het betrekken bij het bedrijf en de ideeën dan wel plannen die er zijn van allerlei externe partijen. Mattijn Papen beaamde dat ook in zijn dankwoord en zei daarover: 'Wij kunnen het niet alleen. We hebben anderen nodig.'

Productinnovatie

Nieuw tijdens het goed bezochte Nationaal Geiten Even op 9 september in Zwolle was de trofee voor productinnovatie. Die ging naar de HyCare-methode van MS Schippers. Deze methode bestaat al een jaar of vijftien en wordt toegepast bij varkens, pluimvee en rundvee. De werkwijze wordt nu uitgerold naar de geitenhouderij. Twee geitenbedrijven doen daarmee ervaring op.

De HyCare-methode is gebaseerd op strikte hygiëneprotocollen vanuit het idee om zoveel mogelijk kiemarm te werken. In een kiemarme omgeving worden dieren minder snel ziek, waardoor het antibioticagebruik verder kan worden verlaagd. Bovendien houden de dieren meer energie over om te groeien en te produceren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.