Zeeuws bedrijf ontwikkelt hydraulisch aardappelrooisysteem

Het bedrijf Agri Poppe in het Zeeuwse Oostkapelle heeft een systeem ontwikkeld om aardappelen te rooien met hydraulisch aangedreven schijven die de grond naar binnen scheppen.

Met het systeem wil het bedrijf een oplossing bieden voor aardappelen rooien in verschillende grondsoorten. 'Door de aardappelruggen mechanisch af te snijden en met de schijven naar binnen te trekken, wordt het probleem van overmatige of onvoldoende stuwkracht opgeheven. Bovendien voorkomt het AP-Lift-systeem dat er gebladerte rond de beitels komt, wat verstoppingen kan veroorzaken', legt Bennie Poppe van Agri Poppe uit.

Het bedrijf bestaat uit Bennie Poppe en zijn zoons en die samenwerking maakt hem blij. 'Als je zoiets kunt bedenken en er is een markt voor en veel interesse, dan geeft dat een trots gevoel.'

Het aardappelrooisysteem kan op vrijwel elke bestaande machine worden geïnstalleerd. De patentaanvraag was in december rond en vanaf toen ging het snel. 'Er is veel interesse, maar we hebben eerst ingezet op vijf sets', zegt Poppe. In de toekomst wil Agri Poppe het systeem in het hele land aanbieden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.