13+miljoen+voor+innovatie+CO2%2Dfiltratie+uit+buitenlucht
Nieuws
© Skytree

13 miljoen voor innovatie CO2-filtratie uit buitenlucht

Skytree, een bedrijf in Amsterdam dat zich richt op innovatieve technologie om CO2 uit buitenlucht af te vangen, is geselecteerd voor het programma 'Accelerator' van de European Innovation Council (EIC) met een financiering van 2,5 miljoen euro. Hiermee komt het totaal opgehaalde bedrag door Skytree dit jaar op 13 miljoen euro.

De Direct Air Capture (DAC)-technologie waarop Skytree een patent heeft, filtert CO2 uit de buitenlucht op de locatie waar CO2 nodig is. De eerste verkrijgbare unit van het Nederlandse klimaattechnologiebedrijf maakt het mogelijk voor bijvoorbeeld de glastuinbouw om de benodigde CO2 ter plekke te genereren en daardoor niet langer afhankelijk te zijn van CO2 op basis van fossiele brandstoffen.

EIC biedt start-ups en scale-ups de ondersteuning die nodig is om technologie├źn te ontwikkelen. Uit de 648 inzendingen voor het programma 'Accelerator' kwam Skytree als een van de 47 bedrijven naar voren. Het programma 'Accelerator' is onderdeel van het programma 'Horizon Europe', dat is opgezet om het concurrentievermogen van Europa wat betreft wetenschap en innovatie te vergroten.

Eerste systemen

'De toekenning van de EIC-financiering bevestigt het potentieel van de DAC-technologie', zegt directeur Rob van Straten van Skytree. 'We bereiden ons voor om begin volgend jaar de eerste DAC-systemen te leveren aan klanten in Europa en Noord-Amerika. We zijn blij met de erkenning vanuit de EIC en zullen het geld inzetten om onze productontwikkeling te versnellen.'

Skytree werd in mei met de DAC-units genomineerd voor de Concept Award. Dat is een onderscheiding voor technische innovaties die in juni werd uitgereikt op de technische tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.