Sensor+in+voerbox+moet+luchtwegziekten+bij+kalveren+opsporen
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Sensor in voerbox moet luchtwegziekten bij kalveren opsporen

Britse onderzoekers gaan sensoren installeren in voerboxen op zes grote melkveebedrijven. Daarmee wordt dagelijks de ademhalingslucht van kalveren geanalyseerd, in de hoop vroegtijdig luchtwegziekten te kunnen constateren.

Luchtwegziekten kosten de Britse rundveehouders jaarlijks naar schatting zo'n 80 miljoen pond. Vroege opsporing van de luchtwegziekten kan dan ook een flinke besparing opleveren.

In het project werken het Scotland's Rural College, het UK Centre for Ecology & Hydrolog, sensorontwikkelaar Roboscientific, vaccinproducent Zoetis en stalinrichter Ritchie samen.

Eerst worden analyses gemaakt van de adem van gezonde kalveren en kalveren met een luchtwegaandoening. Roboscientific ontwikkelt op basis hiervan een sensor waarmee de verschillen tussen gezonde en zieke kalveren zijn vast te stellen.

Haalbaarheid aangetoond

Een eerder uitgevoerd kleinschalig onderzoek heeft al aangetoond dat het mogelijk moet zijn om verschillen in ademhalingslucht te vinden.

Uiteindelijk worden de sensoren geplaatst in voerboxen op zes grote melkveebedrijven. De kalveren krijgen in deze boxen voer en hun ademhalingslucht wordt dan geanalyseerd. Omdat de kalveren een elektronisch oormerk dragen is vast te stellen welke dieren mogelijk ziek zijn.

Doel is dat de veehouder automatisch een waarschuwing krijgt als het systeem opmerkt dat een kalf een luchtwegziekte bij zich draagt. De veehouder kan het dier dan apart zetten en behandelen en daarmee proberen te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.