Vier+bedrijven+dingen+mee+naar+Tuinbouw+Ondernemersprijs
Nieuws
© Pixabay

Vier bedrijven dingen mee naar Tuinbouw Ondernemersprijs

Roobeek Group in het Limburgse Arcen, Stolk Brothers in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek, VDE plant in het Zuid-Hollandse Woubrugge en Iribov in het Noord-Hollandse Heerhugowaard zijn genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024.

Voorzitter Michiel van Ginkel van stichting Tuinbouw Ondernemersprijs bezocht de tuinbouwbedrijven deze week persoonlijk om hun nominatie bekend te maken. Volgens hem laten de bedrijven zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden zorgt voor succes op het gebied van innovatie, marktgerichtheid en goed werkgeverschap.

Het voorlopige juryrapport meldt over de Roobeek Group dat dit een van de grootste handelskwekerijen in tuinplanten is. Naast een sterke filosofie over afzet scoort dit bedrijf goed op maatschappelijk vlak vanwege de verwevenheid met het zorgaspect. Stolk Brothers is een milieubewuste kweker van anthuriums en verdient volgens de jury een nominatie met een compleet verhaal en de inzet op duurzaamheid.

Het familiebedrijf VDE Plant teelt op milieuvriendelijke wijze tropische en luchtzuiverende planten. De jury vindt dat deze ondernemers goed scoren op creativiteit, innovatie en positionering. Tot slot is er Iribov, een toonaangevend laboratorium dat diensten uitvoert op het gebied van plantenvermeerdering en -veredeling. De jury waardeert dit bedrijf hoog als het gaat om de inzet op vernieuwende technologie.

Themaprijs Circulair Ondernemen

Behalve de genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs zijn er ook vier bedrijven aangedragen voor de themaprijs Circulair Ondernemen. Dit zijn bedrijven die inzetten op de transformatie naar een circulaire bedrijfsvoering. De genomineerden zijn Division Q in het Zuid-Hollandse Monster, Circular Plastics in het Noord-Hollandse Aalsmeer, de Oesterzwammerij in het Noord-Hollandse Bloemendaal en Elstgeest Potplanten in het Zuid-Hollandse Nieuwe Wetering.

Division Q ontwikkelt technische innovaties voor de verduurzaming van teeltsystemen onder glas, Circular Plastics houdt zich bezig met de productie van nieuwe duurzame bloemenkratten, de Oesterzwammerij teelt en promoot oesterzwammen als alternatief voor vlees en Elstgeest Potplanten gebruikt koffieprut als circulair teeltmedium.

Trots op tuinbouwsector

In een reactie op de nominaties zegt juryvoorzitter Rutger Lommerse van Greenports Nederland dat hij blij is met de diversiteit van de aanmeldingen. 'We zien een brede trots op de tuinbouwsector en veel interesse voor deze prijs. De kandidaten hebben allemaal een inspirerend verhaal en tonen hun verbinding met de samenleving.'

De Tuinbouw Ondernemersprijs wordt sinds 1986 jaarlijks toegekend door stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Royal FloraHolland, Rabobank, Flynth adviseurs en accountants, Interpolis, Innovatiefonds Hagelunie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn partners in de stichting. Op woensdag 6 maart wordt de tuinbouwondernemer van het jaar bekendgemaakt tijdens een speciaal evenement in Greenport Aalsmeer.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.