Innovatieve+alternatieven+voor+veen+kunnen+subsidie+krijgen
Nieuws
© Job Hiddink

Innovatieve alternatieven voor veen kunnen subsidie krijgen

Duurzame oplossingen om een veenvrije export van sierteeltproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) mogelijk te maken, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de LNV-raad in het Verenigd Koninkrijk stellen daarvoor een innovatiebudget van 25.000 euro beschikbaar.

Het Verenigd Koninkrijk importeert vanuit Nederland veel tuinbouwproducten waarin veen is verwerkt. Het gaat vooral om potplanten of plantmateriaal in perspotjes. De Britse overheid heeft al aangekondigd dat er dit jaar nog een verkoopverbod komt voor veenhoudende producten voor consumenten. Voor de professionele sector volgt een verbod op het gebruik van veen in 2026.

Doel van het innovatiebudget is primair om de Nederlandse marktpositie in het Verenigd Koninkrijk te waarborgen en bedrijven bewust maken van de veranderende markt. Het ministerie van LNV hoopt hiermee start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven te stimuleren om te komen met duurzame oplossingen om de exportmarkt naar het Verenigd Koninkrijk open te houden.

Milieuvriendelijke materialen

Als mogelijke oplossingen denkt het ministerie van LNV aan duurzame alternatieven voor veen. Het innovatiebudget kan dan worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke materialen die veen kunnen vervangen. De zoektocht naar alternatieven kan specifiek zijn gericht op plantensoorten en de eisen aan substraten om de teelt goed te kunnen sturen.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het innovatiebudget, kunnen meer informatie krijgen via een vragenuurtje dat op maandag 4 maart wordt georganiseerd door het ministerie van LNV. Belangrijke voorwaarde voor deelname is dat de bedrijven in Nederland zijn gevestigd, wettelijke toegestane alternatieven ontwikkelen en binnen drie tot zes maanden een pilotproject kunnen opstarten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.