Gelderland+trekt+geld+uit+voor+innovaties+in+fruitteelt
Nieuws
© Vidiphoto

Gelderland trekt geld uit voor innovaties in fruitteelt

Provincie Gelderland wil met verschillende subsidies innovaties in de fruitteelt te stimuleren. Ook is een Innovatiemakelaar Fruitteelt aangesteld, die ondernemers ondersteunt bij groei. De reden voor extra inzet op innovaties in de fruitteelt is het feit dat er nog veel wensen en ambities zijn.

'De fruitteeltsector is een belangrijke economische motor in onze provincie', zegt gedeputeerde Harold Zoet (BBB). 'Ik ben zonder meer trots op de Gelderse fruitteelt. We beschikken over professionele, goede ondernemers, die supergezonde producten maken. Innovatie heeft de fruitteelt groot gemaakt, net zoals de rest van de agrarische sector.'

Maar vanwege de vele uitdagingen die de sector kent, ziet Zoet dat innoveren onvermijdelijk is. 'Denk aan uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, arbeid, robotisering en digitalisering en watervoorziening. Op al deze vlakken is actie vereist. Als provincie willen wij fruittelers graag helpen om te komen tot een duurzame, effici├źnte en toekomstbestendige bedrijfsvoering.'

1 miljoen euro

Daarom biedt provincie Gelderland diverse mogelijkheden voor subsidieverlening aan. Naast subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouw, die deels afkomstig zijn vanuit Brussel, is er de Innovatie Agrifood-subsidieregeling. In 2023 was daarin 1 miljoen euro beschikbaar. Als gevolg van het succes van vorig jaar en de aanzienlijke interesse is voor 2024 een vergelijkbaar bedrag gereserveerd.

'Het gaat bijvoorbeeld om innovaties die bijdragen aan kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw en vernieuwende technologie├źn en teeltwijzen. Het afgelopen jaar is onder meer subsidie verstrekt aan projecten op het gebied van precisiefruitteelt en rondom het plaatsen van zonnepanelen boven fruit', zegt de gedeputeerde.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.