Tussenbooster+in+Wijster+transporteert+via+hogere+druk+groen+gas
Nieuws
© Ptp Communicatie

Tussenbooster in Wijster transporteert via hogere druk groen gas

Netbeheerder Enexis gaat in het Drentse Wijster een groengastussenbooster plaatsen. Die zorgt ervoor dat lokaal groen gas via hogere druk kan worden getransporteerd. Daardoor kan er meer groen gas worden geproduceerd.

Dit is nodig als de vraag naar gas lokaal lager is dan het aanbod. Dat komt vooral in de zomer voor. Met de tussenbooster kunnen groengasproducenten elk jaar zo'n 2 miljoen kubieke meter groen gas extra invoeden. Dat is gelijk aan het verbruik van zo'n 1.600 Drentse huishoudens.

Enexis verwacht dat het het regionale gasnet tot minimaal 2050 nodig blijft voor de distributie van groen gas, waarmee het een belangrijk onderdeel is van de energietransitie. 'Enexis ondersteunt daarom de ambitie in het Klimaatakkoord om in 2030 landelijk 2 miljard kubieke meter groen gas te transporteren. Enexis distribueerde in 2023 al zo'n 100 miljoen kubieke meter groen gas en is verheugd te zien dat landelijk 22 procent meer groen gas is geproduceerd dan het jaar ervoor', laat de netbeheerder weten.

Goed voor agrarische sector

Meer groen gas in Wijster is ook goed nieuws voor de agrarische sector en past bij de ambities van provincie Drenthe. 'Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt geproduceerd uit onder meer slib, tuinafval, resten groente en fruit en dierlijke restproducten zoals koeienmest. We zijn blij met de komst van de tussenbooster van Enexis, waardoor we extra groengasproductie kunnen realiseren', zegt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA).

Innovatiemanager en groengasexpert Michiel van Dam van Enexis: 'In de energietransitie gaan we van een centraal gevoed aardgasnetwerk naar decentrale opwekking en invoeding van duurzaam groen gas. Het gas stroomde altijd één richting op; van Groningen naar alle uithoeken van het land. De groengasbooster is een innovatie om het tweerichtingsverkeer op het gasnetwerk mogelijk te maken. Zo vindt het groeiende aanbod van lokaal ingevoed groen gas zijn weg naar waar de vraag is, ook in de zomer.'

Enexis wil de komende jaren tien groengastussenboosters plaatsen. Dat moet de invoeding van zo'n 800 miljoen kubieke meter gas in het net mogelijk maken in 2030, gelijk aan het gasverbruik van ongeveer 600.000 huishoudens. De eerste groengastussenbooster in Wijster wordt komende zomer in gebruik genomen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.