WUR%3A+robotica+cruciaal+in+agrifoodsector
Nieuws
© Arie Meijer

WUR: robotica cruciaal in agrifoodsector

Wageningen University & Research (WUR) voorspelt een sterke toename van robots in de agrifoodsector. Dat is noodzakelijk omdat het aantal werknemers in deze sector wereldwijd sterk zal dalen.

Robotica speelt een cruciale rol in een toename van de productie met gebruik van minder grondstoffen, stelt de WUR. Tegelijkertijd voegt het geautomatiseerde productieproces waarde toe aan het eindproduct voor consumenten, terwijl ook de voedingskenmerken worden verbeterd.

Agrarische voeding vraagt steeds meer om een nieuwe manier van produceren. Onder andere door de opkomst van (zacht)fruit en biologische groenten, gepersonaliseerd en voedzaam, in op maat gemaakte kleine verpakkingen. Robotica is de meest duurzame manier om aan deze vraag te voldoen en bespaart arbeidskosten.

Vergrijzing

Plattelandsgemeenschappen in Aziƫ, Europa, Australiƫ en Amerika vergrijzen en de beschikbaarheid van arbeidskrachten neemt af. Robots zijn het antwoord, zowel om een deel van de arbeid op zich te nemen als om de jongere, technisch onderlegde bewoners terug te halen en de steden te voeden.

Het EU-programma 'agROBOfood' wil een Europees ecosysteem uitbouwen dat de toepassing van robotica in de agrifoodsector verder zal bevorderen. Daarvoor wordt er op 10 en 11 februari een event gehouden om robotinitiatieven in contact te brengen met publieke en private investeerders. Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma 'Horizon 2020' van de Europese Unie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.