Steun+voor+landbouwrobot
Nieuws
© Frits Huiden

Steun voor landbouwrobot

AgXeed in Oirlo behoort tot de drie Nederlandse ondernemingen die via de laatste ronde van het EIC Accelerator-programma van Horizon 2020 samen ruim 18 miljoen euro steun ontvangen. Agxeed ontwikkelt de autonome landbouwrobot Agbot, waarvan er dit jaar tien bij geselecteerde Europese akkerbouwers aan het werk gaan.

De Agbot is een smartfarmingplatform. Het gaat om een combinatie van lichte autonome machines met de huidige machines van de boer en virtuele planningstools die teeltwerkzaamheden mogelijk maken. Met dit systeem hoeven er minder zware machines de akkers op. Daardoor blijft de bodemstructuur beter behouden en dat komt de opbrengst en de kwaliteit van de oogst ten goede.

Ook is de Agbot besparend in arbeid en energie. Zo draagt AgXeed bij aan het verbeteren van de productiviteit, terwijl het de impact op het milieu minimaliseert.

38 Europese bedrijven

Van de 4.163 bedrijven die een voorstel indienden, kregen 38 Europese bedrijven financiering. De EIC Accelerator is onderdeel van de Europese Innovatieraad. Die helpt innovators, ondernemers en wetenschappers te groeien door middel van financiering en ondersteuning.

Behalve AgXeed kreeg ook Deep Branch, een Brits-Nederlandse biotechbedrijf dat een proeffabriek bouwt in Geleen, een financiering uit de EIC Accelerator.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.