Lely+Horizon+bundelt+en+analyseert+data+en+geeft+advies
Nieuws
© Frits Huiden

Lely Horizon bundelt en analyseert data en geeft advies

Het managementplatform Horizon gaat bij Lely het managementprogramma T4C en de app Inherd vervangen. Melkveehouder Arjen van der Kamp uit Kampen is een van de ontwikkelaars van het systeem. 'We begonnen in 2017 met zes ontwikkelaars en nu zijn er al 120 Lely-medewerkers bij betrokken', zegt hij.

'Op dit moment zijn er ongeveer honderd testbedrijven in zeven landen, maar het doel is twintigduizend bedrijven die met Horizon draaien. Dat verschilt van bedrijven met duizend koeien tot ondernemers met één melkrobot', licht de melkveehouder toe.

De facturering gaat op basis van het aantal melkgevende koeien in het systeem. Er is een basis- en een uitgebreid pakket. De prijs voor het pakket met de basisfunctionaliteiten ligt in lijn met de prijs van T4C.

Communiceren met externe applicaties

Bijzonder aan Horizon is dat naast de data van de Lely-apparatuur via API-koppelingen ook is te communiceren met andere externe applicaties. Zo is er te synchroniseren met data van andere bedrijven en organisaties.

Op dit moment zijn er ongeveer honderd testbedrijven in zeven landen

Arjen van der Kamp, melkveehouder in Kampen

Lely nodigt dan ook partijen uit als voerleveranciers, fokkerijorganisaties en zuivelondernemingen, veeartsen en andere managementsystemen om hun data te integreren met Horizon. Als zij zich daarvoor openstellen, is er een bulk aan data te bundelen en te analyseren tot betere informatiestromen.

Data op koeniveau

Het blijft bij de Horizon beperkt tot data op koeniveau. Het gebruik van fosfaatrechten koppelen en mestboekhouding en dierregistratie integreren kan niet. Nog een stap verder zou de integratie van de financiële boekhouding zijn, zodat direct het gevolg is bloot te leggen van bedrijfsmanagement en kantooruren zijn te besparen.

Zover is het nog niet, weet Van der Kamp. 'Als veehouder heb je zelf de keuze met wie je data deelt. Bovendien zijn de financiële en overheidsregelgeving in elk land anders en we ontwikkelen dit voor de melkveehouders over de hele wereld.'

Koppeling

Het is vooral de koppeling van de eigen Lely-apparatuur die de data bij elkaar brengt.

De melkrobot Astronaut vanaf type A3 en voerrobot Vector communiceren bijvoorbeeld net als hardware voor activiteit, herkauwen, gewicht en koelocatie. De voeraanschuifrobot en mestrobot worden later compatibel in Horizon.

Zelf informatie invoeren

Melkveehouders kunnen zelf veel informatie invoeren. Van der Kamp, die zelf met twee A5-robots melkt, houdt zijn medicijnadministratie bij in Horizon. 'Bij een controle is het dan gelijk voorhanden. Ook is per koe snel de geschiedenis erbij te halen.'

In tegenstelling tot voorheen Inherd en T4C is de vormgeving van Horizon op de telefoon, tablet en pc nu gelijk. De E-linkterminal van de melkrobot zelf verandert niet. Horizon is daarop dan ook niet zichtbaar. Via Horizon is niet alleen te klikken, maar ook te swipen, wat juist op de smartphone intuïtief werkt.

Gebruiksvriendelijk

Analyses op het oog zijn eenvoudig, doordat data vlot zijn te rangschikken in grafieken of dashboardwijzers. Veehouders kunnen dit zelf dynamisch samenstellen. De software is veel sneller dan de oudere Inherd- en T4C-software via wifi of 4G. 'Dat is al een belangrijk aandeel van het gebruikersgemak', ervaart Van der Kamp.

Nieuw is dat de software ook zelf analyses maakt en vervolgens zelf een advies geeft. Dat komt voort uit slimme algoritmen die zijn gebaseerd op de ervaringen van duizenden melkveehouders. Zo is bijvoorbeeld ketose (slepende melkziekte) in een vroeg stadium te voorspellen en verschijnt er een behandelplan.

Advies

Combineer de melkgift, speenplaatsing met vruchtbaarheidsgegevens en krachtvoergift en een advies 'droogzetten' kan verschijnen. Andere informatie kan weer leiden tot advies om een koe juist bewust gust te houden. Hiermee zijn het rendement en de marge van een koe en de robot te optimaliseren.

Net als bij andere apps wordt de trend gevolgd om met een takenscherm te werken in plaats van met attentielijsten en rapporten. Zo is de werkroutine op het bedrijf ook met meerdere medewerkers beter te organiseren. Attentiekoeien en koecontactmomenten kunnen met de bundeling van data zo efficiënt worden gepland, eventueel in combinatie met een persoonlijke agenda.

Interactieve mogelijkheden

Zo zal een koe die moet worden behandeld, tegelijk verschijnen met een andere attentiekoe samen met het advies om te insemineren, als zij ook nog tochtig is. Niet dat je drie meldingen na elkaar krijgt of zelf hele attentielijsten en rapporten moet doorakkeren. In het platform zijn diverse interactieve mogelijkheden gecreëerd zoals toegang tot een community en een chatfunctie om vragen te stellen en verdere informatie te vinden.

Data van 18.000 melkveehouders in zeven landen
Lely heeft 25 jaar ervaring in robotisering en beschikt over een groot klantennetwerk en een bulk aan koedata. Dat gaf het bedrijf de mogelijkheid om het managementsysteem Horizon uitgebreid te testen. Er is twee jaar getest op honderd bedrijven in zeven landen. 120 medewerkers van Lely werkten samen met 75 ingenieurs op het gebied van kunstmatige intelligentie en melkveemanagement. Er zijn data geanalyseerd van ongeveer 18.000 melkveehouders die samen 2 miljoen kalveren per jaar opfokken en 300.000 inseminaties per maand hebben. Deze robotmelkers noteren samen 5,5 miljoen melkingen per dag. Dat is gelijk aan ruim 2 miljard geanalyseerde robotmelkingen per jaar. Behalve door testresultaten ontwikkelt de Horizon-software zich verder vanuit een zelflerend vermogen omdat Horizon steeds wordt aangevuld met nieuwe gegevens uit het veld.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.