Autonome+robot+oogst+zestien+uur+per+dag+asperges
Nieuws
© AVL Motion

Autonome robot oogst zestien uur per dag asperges

Techniekbedrijf AVL Motion in het Brabantse Westerbeek introduceert een nieuwe automatische aspergesteker. De autonome robot kan zestien uur per dag de asperges van het veld oogsten.

De AVL Compact S9000 heeft twaalf oogstmodules die rondjes draaien om de asperges te oogsten. 'We hebben de machine zo gemaakt dat hij onafgebroken asperges kan steken. Daarmee is de toekomst van farming een feit en komt er een einde aan werkkrachten op het veld. Niet alleen efficiƫnt, maar ook een kostenpostverlichting', zegt algemeen directeur Arno van Lankveld van AVL Motion

De aspergerobot stuurt zichzelf over de aspergeruggen. Alleen aan het eind van een rug moet de machine wel door een operator met een afstandsbediening worden gedraaid. Vervolgens stopt hij de folie, waarmee een rug wordt bedekt, in de machine.

'De machine is zeer gebruiksvriendelijk en trainingen volgen zijn overbodig', zegt Van Lankveld. 'We hebben hem zo ontworpen dat onderdelen als mesjes en grijpers eenvoudig zelf te vervangen zijn. Als er iets met de software is, kunnen we op afstand ingrijpen.'

Kwalitatief oogsten

Aspergeteler Johan Neessen uit het Limburgse Grashoek werkt met de AVL Compact S9000. 'Er staat een volwassen machine die zich nog meer kan ontwikkelen, maar in de basis doet wat hij moet doen: ongestoord kwalitatief goede asperges oogsten', stelt hij.

De afgelopen jaren heeft AVL Motion hard gewerkt aan het optimaliseren van de oogstcapaciteit. Mechanisch is een maximum gerealiseerd van negenduizend stengels per uur bij een rijsnelheid van 3,6 kilometer per uur. De S9000 weegt zo'n 4.400 kilo en is daarmee lichter dan een gemiddelde trekker. Hierdoor blijft de grond luchtig. Het compacte ontwerp maakt draaien op de kopakker mogelijk vanaf 5 meter en duurt slechts een minuut.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.