Precisie+Landbouw+Dagen+tonen+slimme+akkerbouwtechnieken
Nieuws
© Frits Huiden

Precisie Landbouw Dagen tonen slimme akkerbouwtechnieken

Bezoekers van de Precisie Landbouw Dagen op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus in het Brabantse Reusel konden de slimste technieken op akkerbouwgebied bekijken. Er waren onder meer veldrobots, drones en gps-gestuurde werktuigen te zien.

Meest in het oog springend was het grote mobiele zonnepaneel dat een dieselaggregaat of trekkerpomp van een regenhaspel kan vervangen. Het bedrijf Agriper van snijheesterteler Hans Reijnen in het Gelderse Horssen ontwikkelde de Mobile Sunpower Station (MSS). Het paneel dat uitgevouwen 11,7 bij 7 meter groot is, bestaat uit veertig panelen met een vermogen van 15 kilowatt.

Er zijn ook een versie van 20 kilowatt en een grotere uitvoering (14 bij 8,8 meter) met 48 panelen en 25 kilowatt verkrijgbaar. Het 4,5 ton zware systeem kan horizontaal en verticaal draaien op een aanhanger met tandemas. Ingeklapt voor transport is de aanhanger 9 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. De panelen draaien automatisch met de zon mee voor een maximale opbrengst.

Automatisch kantelen

De constructie kan tot windkracht 8 aan, maar kantelt automatisch horizontaal vanaf windkracht 6. Voor continuïteit bij een bewolkte dag zijn er twee lithium accu's van samen 40 kilowatt. De installatie levert genoeg stroom voor een 18 kilowatt beregeningspomp om 100 kuub per uur te verpompen naar een haspel met sproeiboom of 50 kuub naar een haspel met waterkanon op 8 bar.

Het paneel dat uitgevouwen 11,7 bij 7 meter groot is bestaat uit 40 panelen met een vermogen van 15 kW.
Het paneel dat uitgevouwen 11,7 bij 7 meter groot is bestaat uit 40 panelen met een vermogen van 15 kW. © Frits Huiden

In een rekenvoorbeeld van Agriper wordt uitgegaan van een investering van 79.500 euro, waarop belastingvoordeel rust vanwege de energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In het gunstigste geval blijft de restinvestering dan 53.464 euro. Afhankelijk van het aantal malen beregenen, oppervlakte en gift zou er een vlotte terugverdientijd zijn door de bespaarde diesel.

Verbruik

Veel dieselaggregaten van 80 pk hebben een verbruik dat varieert van 6 tot 7 liter per uur. In deze kostenbesparing is nog niet meegerekend dat de zonnepanelen buiten het seizoen ook, geparkeerd op het erf, dienst kunnen doen voor de energieopwekking.

Dat kan bijvoorbeeld voor teruglevering aan het net, zoals zonnepanelen op daken doen. Elektrische aandrijving is niet alleen milieuvriendelijk en onderhoudsvrij, maar ook geluidsarm. Dat kan een voordeel zijn in de dichter bevolkte gebieden.

Robots

Bij de veldrobots trokken behalve de Naïo-robots ook twee RobotOne-units van Pixelfarming Robotics uit het Brabantse Almkerk de aandacht. De RobotOne is met vierwielbesturing, 1.100 kilo eigengewicht en 3,5 meter spoorbreedte geschikt voor de biologische landbouw en beddenteelt. Daarbij wordt het areaal onderverdeeld in pixels.

De RobotOne van 1.100 kilo werkt op een areaal dat is onderverdeeld in pixels met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter.
De RobotOne van 1.100 kilo werkt op een areaal dat is onderverdeeld in pixels met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter. © Frits Huiden

Beide volledig elektrische robots demonstreerden, via een afstandbediening, met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter. Autonoom rijden kunnen ze ook. De armen zijn ook uit te rusten met elk een schoffel, egtanden, freeskop of zelfs een grijparm om bijvoorbeeld onkruid te plukken. Er is ook al geprobeerd om met lasers onkruid weg te laseren. Schoffelen kan met een capaciteit van zo'n 1 hectare per uur.

Het bedrijf wil uitgroeien tot de leidende robotleverancier voor de biologische landbouw. Odd.bot toonde in een testopstelling zijn Weed Whacker. Dat is een combinatie van een camera-unit (Visionbox) die via kunstmatige intelligentie onkruid herkent en onderscheidt van de plant. Daarna volgt een grijperarm die vliegensvlug het onkruid op de aangegeven coördinaten uit de teeltrug pakt. Een tweede camera-unit controleert het resultaat.

Odd.bot ontwikkelt een camera die onkruid herkent met een grijper dit deze direct rooit.
Odd.bot ontwikkelt een camera die onkruid herkent met een grijper dit deze direct rooit. © Frits Huiden

Pneumatische kunstmeststrooier

Precisielandbouw brengt ook bestaande technieken terug, zoals de pneumatische kunstmeststrooier. De gedragen Rauch Aero was sinds 2008 uit productie, maar beleeft een comeback. Daar draaien in Nederland nog zo'n 250 stuks van. De boom van 27 tot 30 meter breed met vier werkelijk afsluitbare secties is nauwkeuriger dan een centrifugaal strooier.

Er is immers geen maanvormig strooibeeld en er wordt tot op de randen bemest. De pneumaat is daarbij niet windgevoelig, veroorzaakt geen strooischade en de fysische aard van de korrel mag van mindere kwaliteit zijn. Behalve sectieafsluiting is er een weeginrichting en isobusbesturing met taakkaarten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.