Licht+moet+helpen+bij+jaarrond+telen+Nederlandse+komkommers
Nieuws
© Peter Urbanus

Licht moet helpen bij jaarrond telen Nederlandse komkommers

Komkommertelers en bedrijven in Noord-Limburg en Oost-Brabant werken aan een praktijkgericht onderzoek waarin het optimale lichtrecept wordt ontwikkeld voor hogedraadkomkommerteelt. Doel is om jaarrond Nederlandse komkommers te kunnen telen en zo minder afhankelijk te worden van import uit Zuid-Europa.

Het onderzoek richt zich op het optimaliseren van ledbelichting. Het streven is om een geoptimaliseerd lichtrecept te ontwikkelen voor hogedraadkomkommerteelt waarbij de energie-efficiëntie van de teelt wordt geanalyseerd in combinatie met gebruikte rassen. De deelnemende bedrijven proberen de samenhang tussen technologie en genetica aan het licht te brengen.

Volgens vertegenwoordiger Thom van Mullekom van Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV) is het mogelijk om met dezelfde energie-input hogere producties te halen. 'De hogere productie zorgt voor een daling van de CO2-uitstoot en energiekosten per eenheid product. Ook zal het lichtrecept meer mogelijkheden bieden om huidige productieniveaus te handhaven, met lagere energiekosten door het efficiënt inzetten van ledbelichting', licht hij toe.

Oktober tot maart

'De praktijkproef vindt plaats tijdens de lichtarme periode van het jaar, van oktober tot maart', zegt projectleider Maarten Vliex. 'In de proef wordt gekeken naar het lichtspectrum, belichtingsintensiteit, genetica, waterhuishouding en teelt- en klimaatsturing.' Innovatiebureau Bluehub deelt de behaalde resultaten met de sector via een open kennisplatform.

Het onderzoeksprogramma wordt gesteund door SVTGV en Gewascoöperatie Komkommer Glastuinbouw Nederland. De proef wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut Botany, start deze maand en loopt tot maart 2022. De verwerking van de resultaten duurt van april tot mei 2022.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.