Speciale+innovatieroute+uitgezet+op+HortiContact
Nieuws
© Seijbel Photography

Speciale innovatieroute uitgezet op HortiContact

De driedaagse glastuinbouwbeurs HortiContact in het Zuid-Hollandse Gorinchem stond dit jaar in het teken van duurzaamheid. Nieuwe wetgeving, de maatschappij en telers vragen om innovaties die een duurzamere teelt mogelijk maken. Er was zelfs een speciale innovatieroute uitgezet op de beurs.

Dit jaar lag de focus van HortiContact nadrukkelijk op het gebied van duurzaamheid. Het merendeel van de exposanten presenteerde producten en diensten die een duurzamere teelt mogelijk maken. De organisatie had zelfs een speciale innovatieroute uitgezet, die bezoekers langs alle innovaties leidt.

Zo zijn er diverse producten en diensten die zich richten op applicaties waarmee gewassen kunnen worden gemonitord en plaagdruk kan worden gemeten. Een voorbeeld daarvan is Mijn Scouting van Van Iperen. 'Met deze web- en appapplicatie kunnen telers zelf hun gewassen monitoren en registreren op ziekten en plagen', legt Jonathan Bleeker uit. 'Op deze manier krijgen zij een duidelijk overzicht van de plaagdruk in de kas.'

Registratieplekken in kas

Met Mijn Scouting kunnen kassen eenvoudig worden ingetekend. Bleeker laat het zien op een groot scherm. De volgende stap is het aangeven van de registratieplekken in de kas met vangkaarten of losse tellingen.

In de webapplicatie kunnen de data met grafieken worden geanalyseerd

Jonathan Bleeker, Van Iperen

'Met hun telefoon kunnen telers deze plaatsen nalopen en ter plekke tellingen invoeren. In de webapplicatie kunnen de data met grafieken worden geanalyseerd. Op basis hiervan kan de gewasbeschermingsstrategie worden geoptimaliseerd.'

Applicatie wordt uitgebreid

Mijn Scouting is samen met klanten van Van Iperen ontwikkeld en is nu vier maanden live. In de toekomst wordt de applicatie verder uitgebreid en verbeterd, opnieuw in samenwerking met telers.

Een andere innovatieve plaagbestrijder is Pats-C van Pats Indoor Drone Solutions. Deze Delftse start-up richt zich op geautomatiseerde pesticidevrije preventie en bestrijding van insectenplagen in kassen. Pats-C is een systeem dat een insectenplaag direct signaleert. De gedachte hierachter is dat voor een effectieve bestrijding de timing van de gewasbescherming cruciaal is voor het resultaat.

Volledig geautomatiseerd

'Hiermee helpen we tuinders met het voorkomen van teeltverliezen, verminderen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en wordt een arbeidsintensief proces volledig geautomatiseerd', vat medeoprichter Bram Tijmons de voordelen van het systeem samen.

Pats-C bestaat uit een infraroodcamera die dag en nacht de bewegingen en eigenschappen van insecten vastlegt. 'Het systeem herkent het soort insect en volgt het gedrag van de plagen nauwkeurig', legt Tijmons uit. 'Deze gegevens worden digitaal verzameld en inzichtelijk gemaakt.'

HortiContact Innovation Award 2022

Pats-C was samen met het Philips GrowWise Control System van Signify en de Recy 100-folie van Broekhof een van de drie genomineerden voor de HortiContact Innovation Award 2022. Op de eerste beursdag ging Broekhof er met de trofee vandoor. Volgens de jury onderscheidde deze inzending zich door de jarenlange inspanning in de keten door de samenwerkende partners.

Ferry Kuhlman van Signify was na afloop van de prijsuitreiking niet minder trots op de bijdrage van Signify. Hij ziet de meerwaarde van GrowWise in de huidige overspannen energiemarkt.

Ledmodules

'Met de hoge, fluctuerende energieprijzen zien we dat telers op zoek zijn naar manieren om energie te besparen zonder dat ze inleveren op productkwaliteit', zegt Kuhlman. 'Naast het feit dat telers minder energie verbruiken door hun lampen te dimmen, gaat de effici├źntie van de ledmodules omhoog met GrowWise.'

Het systeem onderscheidt zich volgens Kuhlman van andere lichttoepassingen, doordat telers hun ledlampen via stroomkabels op een uniforme manier kunnen dimmen. 'Op deze manier kunnen telers precies het lichtniveau toepassen waar hun planten op dat moment behoefte aan hebben.'

Signify heeft al vijftien jaar ervaring met ledlampen in de tuinbouw. 'Nu zijn er meer aanbieders op de markt, maar ledverlichting maken voor een kas is iets anders dan toepassing in een auto', zegt Kuhlman.

Duurzame kweekpotten

Een andere opvallende vernieuwer op de beurs is Plantics, een bedrijf in het Gelderse Arnhem dat zich richt op de productie en ontwikkeling van bioharsen en duurzame materialen. Oprichter Martin Lekkerkerk laat een nieuwe lijn van duurzame kweekpotten zien. 'Ik heb altijd in de sierteelt gewerkt en verbaasde me steeds weer over de grote hoeveelheden plastic die worden gebruikt.'

Lekkerkerk vond dat dit anders moest. Toen hij vijf jaar geleden in contact kwam met Plantics, ging het balletje rollen. 'Plantics is ontstaan na proeven met biodiesel binnen een onderzoeksproject op de Universiteit van Amsterdam', licht hij toe. 'Naderhand zagen de onderzoekers dat onder in de tank een harsachtige substantie overbleef. Het bleek een sterke, 100 procent natuurlijke en biologisch afbreekbare hars te zijn.'

Herbruikbaar

Nu maakt Plantics met deze CO2-neutrale hars verschillende natuurlijke producten, waaronder duurzame kweekpotten, die in tegenstelling tot de meeste andere duurzame potten herbruikbaar zijn.

'We gebruiken papierpotten die met biohars worden geïmpregneerd. De potten worden afgebakken waardoor ze veel sterker zijn en minder gevoelig zijn voor schimmels en algen. Zo is er in het gehele proces, van kweek tot plaatsing in de tuin, geen plastic meer nodig', legt Lekkerkerk uit.

Broekhof Verpakkingen wint de HortiContact Innovatie Award 2022 met Recy 100-folie.
Broekhof Verpakkingen wint de HortiContact Innovatie Award 2022 met Recy 100-folie. © Seijbel Photography

Broekhof winnaar HortiContact Innovation Award 2022
Op de eerste beursdag van glastuinbouwbeurs HortiContact in Evenementenhal Gorinchem werd Broekhof bekroond met de HortiContact Innovatie Award 2022. Het bedrijf uit het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout ontving de prijs voor zijn product Recy 100-folie. Van de negentien inzendingen waren drie innovaties genomineerd. Naast Broekhof ging het om bijdragen van Signify en Pats Indoor Drone Solutions. 'Plastic bloemhoezen en krimpfolie belanden nog te vaak bij het afval. Zonde!' zegt Suzanne Hiddink, marketingmanager bij Broekhof. 'Vooral omdat dit monomateriaal oneindig recyclebaar is. Daarom hebben we de volledig circulaire bloemenhoes Recy 100-folie ontwikkeld. Die is gemaakt van plasticafval uit de tuinbouwsector.' Dat was geen makkelijk proces, weet Hiddink. Het heeft jaren gekost om de ketens goed op elkaar te laten aansluiten. 'Dat heeft te maken met het feit dat het plasticafval wordt ingezameld bij bloemverwerkers in heel Europa. Vervolgens wordt het teruggebracht via de Nederlandse veilingen naar onze partner Kras Recycling. Onze andere partner Circular Plastics maakt er nieuwe folie van, die Broekhof verwerkt tot bloemenhoezen.' De jury noemt het een uniek project. 'Deze ketensamenwerking gaf uiteindelijk de doorslag om Broekhof de HortiContact Innovatie Award 2022 toe te wijzen', zegt juryvoorzitter Maurice Wubben. De samenwerkingspartners waren blij verrast met de onderscheiding. Met zijn vieren namen ze de lovende woorden, de bos bloemen (niet verpakt in de eigen duurzame hoes), de trofee en het applaus in ontvangst.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.