Volop+innovatie+in+nieuw+sorteercentrum+voor+appels+en+peren
Nieuws
© BelOrta

Volop innovatie in nieuw sorteercentrum voor appels en peren

De Belgische coöperatieve groente- en fruitveiling BelOrta heeft vrijdag een nieuw sorteercentrum voor appels en peren geopend. De fabriek in Borgloon is uitgerust met innovatieve technologieën, zoals optische en infraroodcamera's.

Het nieuwe sorteercentrum beslaat 11.800 vierkante meter, is voorzien van twee verpakkingslijnen, één aparte voorsorteerlijn voor appels, gecombineerde voor- en sorteerlijnen voor peren en acht laadkades. De capaciteit per uur komt uit op 10 ton appels en 8 ton peren. Op jaarbasis wordt gestreefd naar een capaciteit van 40.000 tot 60.000 ton.

Naast de focus op centralisatie, automatisatie en logistieke optimalisatie wil BelOrta met het nieuwe sorteercentrum stappen maken op het gebied van kwaliteitsgarantie. Daarom is geïnvesteerd in optische en infraroodcamera's. Iedere appel wordt 120 keer gefotografeerd en gaat vervolgens door de infraroodscanner voor een inwendige controle. Peren worden gescand via nieuwe techniek. Na een eerste scan worden ze omgedraaid en wordt met een tweede scan de andere kant gecontroleerd.

De peren worden twee keer gescand. Eenmaal van de ene kant en eenmaal van de andere kant. Dit om kwaliteit te garanderen. Per uur komt de capaciteit uit op 8 ton peren.
De peren worden twee keer gescand. Eenmaal van de ene kant en eenmaal van de andere kant. Dit om kwaliteit te garanderen. Per uur komt de capaciteit uit op 8 ton peren. © BelOrta

De technische snufjes in het sorteercentrum draaien deels op zonnepanelen, die gezamenlijk een capaciteit van 1,6 megawattpiek hebben. Ook is gedacht aan waterrecirculatie. Zo wordt water gezuiverd, wordt waar mogelijk regenwater toegepast en wordt overtollig water opgevangen in bufferbekken. Dit water wordt vervolgens aan lokale boeren verschaft als irrigatiewater.

21 miljoen euro

De bouw van het geautomatiseerde sorteercentrum is vier jaar geleden begonnen. BelOrta heeft 21 miljoen euro in bouw geïnvesteerd. 'Het sorteercentrum biedt ons de mogelijkheid om beter in te spelen op de verwachtingen van onze telers en de vragen van onze klanten. We komen immers terecht in een select clubje van wereldwijde verkopers van appels en peren', zei voorzitter Dirk Bertels van de groente- en fruitveiling vrijdag tijdens de opening.

Volgens algemeen directeur Philippe Appeltans van BelOrta is kwaliteitsgarantie belangrijk om een grote speler op de wereldmarkt te blijven. 'Op het gebied van peren is België al een grote speler, voor appels niet. Met deze nieuwe sorteerfaciliteit willen we daar verandering in brengen', zei hij bij het Belgische Radio 2. 'Met garanties op kwaliteit, volume en uniformiteit kunnen we grote retailers in de Europese Unie aan ons binden. We zien de vraag nu al toenemen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.