Zeeuws+akkerbouwbedrijf+test+elektrische+trekker
Nieuws
© KMWP

Zeeuws akkerbouwbedrijf test elektrische trekker

Akkerbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) in het Zeeuwse Wilhelminadorp heeft maandag en dinsdag de Agromec 700 Vario Electric getest. De elektrische Fendt levert 200 pk. Directeur Vincent Coolbergen van KMWP is enthousiast.

Het bedrijf zette de elektrische trekker met 200 pk deze week in bij het naar binnen halen van de aardappelen. Op de klei dus geen ronkende dieselmotor, maar het typische lichte gezoem van een elektromotor. 'Er zit veel koppel in en die is direct beschikbaar. Schitterend', vindt Coolbergen.

De accu is op te laden aan een normale laadpaal, zodat de trekker continu door kan blijven rijden. 'De elektrificering van voertuigen houdt ons bezig. Veel mensen roepen dat het in de landbouw niet kan vanwege de kleine actieradius, maar wij willen er vroeg bij zijn en meedenken met de producent. Je moet ergens beginnen', zegt de directeur van KMWP.

Loonwerkers

Agromec heeft al tien van dit soort trekkers afgeleverd. 'Die zijn allemaal in gebruik bij loonwerkers die in het grondverzet en de wegenbouw werkzaam zijn', zegt directeur Hans Quint van landbouwmechanisatiebedrijf Abemec. 'Die zijn samen goed voor een kleine 7.000 draaiuren. Maar in de landbouw rijdt er nog geen een. Dit is ook de eerste elektrische trekker ter wereld die 200 pk levert.'

Volgens Quint loopt de landbouw achter met elektrificering vanwege de kosten. 'Het is een forse investering en je krijgt geen hogere prijs voor je producten. In de infrastructuur en bouw is dat anders. Daar is het soms zelfs een verplichting om met nul emissie te produceren.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.