FrieslandCampina+rijdt+met+eerste+gekoelde+elektrische+vrachtwagen
Nieuws
© FrieslandCampina

FrieslandCampina rijdt met eerste gekoelde elektrische vrachtwagen

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stuurt deze week de eerste gekoelde elektrische vrachtwagen van Nederland de weg op. Leden-melkveehouders hebben de groene stroom opgewekt.

De elektrische vrachtwagen is in samenwerking met logistiek dienstverlener Simon Loos ontwikkeld. De vrachtauto gaat vooral gekoelde, dagverse producten vervoeren vanuit de productielocatie van FrieslandCampina in het Zuid-Hollandse Maasdam naar het distributiecentrum van supermarktketen Plus in het Zuid-Hollandse Barendrecht.

'Met deze gekoelde e-truck stoten we minder CO2 uit. Zo zijn we een stap dichter bij het behalen van onze klimaatdoelen', zegt Aniruddha Kusurkar, directeur voor de Nederlandse markt bij FrieslandCampina. Hiermee doelt hij op de ambitie om in 2050 netto klimaatneutrale zuivel te produceren.

Batterij opladen

Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de batterij volledig is opgeladen. Met een volle batterij heeft de vrachtwagen een bereik van 250 kilometer. De oplegger wordt ook gekoeld met deze batterij die genoeg laadvermogen heeft voor een volle zuivelvrachtwagen, stelt de coöperatie.

De inzet van deze vrachtwagen leidt tot zo'n 50 ton CO2-besparing per jaar. In de toekomst wil het zuivelconcern meer elektrische vrachtwagens in gebruik nemen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.