Zonnepanelen+als+windscherm
Nieuws
© Wageningen University en Research

Zonnepanelen als windscherm

Wageningen University & Research introduceert een nieuwe combifunctie voor zonnepanelen. In Lelystad houden de panelen als windscherm walnootbomen uit de wind als het aan de onderzoekers ligt.

'De walnootbomen staan zo scheef, omdat ze in hun beginontwikkeling last hebben van de straffe wind in de polder, ze hebben dan wat meer beschutting nodig', zegt WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel. Twee jaar geleden plantte hij de eerste bomen op de paar hectare van het proefperceel voor agroforestry in Lelystad.

Over de scheve walnootbomen maakt hij zich geen zorgen. 'Daar hebben we al van geleerd. Misschien kunnen we in winderige gebieden een hazelnoothaag of verticale zonnepanelen als windschermen neerzetten.' Wellicht al komende winter, als het project wordt opgeschaald naar tientallen hectares.

Efficiënter bodemgebruik

De rijen bomen trekken meer insecten naar de akkers en halen diepgelegen nutriënten en water uit de bodem. Sukkel: 'We benutten dus veel efficiënter wat de bodem te bieden heeft. En we weten ook dat er meer insecten afkomen op een gevarieerd landschap dan op een veld met maar één gewas. Het vergroot dus de biodiversiteit.' Of dit in de praktijk ook het geval is, moet het onderzoek uitwijzen.

De eerste opbrengst van de notenbomen verwacht Sukkel pas over vijf jaar als de hazelaars noten gaan produceren. Op walnoten moet hij zelfs acht tot tien jaar wachten. Maar er is veel meer kennis nodig dan alleen over oogstopbrengst.

Veel kennis nodig

'We moeten weten welke rassen geschikt zijn om tussen eenjarige gewassen te planten, wat het met de bodem doet, hoeveel tijd boomverzorging kost en of je bijvoorbeeld bloemenmengsels in de boomstrook kunt zaaien', zegt Sukkel. 'Zonder die ervaring kun je geen advies geven over agroforestry.'

Bij agroforestry staat het ecosysteem van een akker centraal. Het brengt landbouw en natuur dichter bij elkaar. Het evenwicht is wankel door intensivering van de landbouw en de almaar groeiende wereldbevolking.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.