Onderzoek+naar+zuurstofverbruik+wortels+glasgroenten
Nieuws
© Peter Urbanus

Onderzoek naar zuurstofverbruik wortels glasgroenten

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een methode ontwikkeld om het zuurstofgebruik van de wortels van glasgroenten te meten. Daarbij hebben ze gekeken naar komkommer-, tomaten- en paprikaplanten.

Bij de opname van voeding verbruiken de planten energie. Als de voedingsoplossing niet optimaal is, kan het energieverbruik oplopen. Dat kan productie kosten. Binnen het project 'Ionspecifiek telen' brengen onderzoekers in beeld wat bemesting op maat kan opleveren.

In het project is veel aandacht besteed aan een sensormethode om continu het gehalte aan elementen te kunnen meten en vervolgens de bemesting naar het optimale niveau te brengen.

Daling of stijging

'Als je een deel van het nitraat vervangt door chloride, daalt het zuurstofverbruik met 10 procent. Als je het door sulfaat vervangt, zie je juist een stijging van 10 procent. Ook als de kalium-/calciumverhouding niet optimaal is, zie je een stijging in die orde van grootte', legt onderzoeker Chris Blok van Wageningen University & Research (WUR) uit.

'Een plant kan best op een suboptimale voeding groeien, zolang er geen sprake is van een tekort of overschot. Maar dat kost energie. Hoe verder de voeding afwijkt van het ideaal, hoe hoger het zuurstofverbruik.'

Verlies aan productie

Dat extra zuurstofverbruik kun je vertalen in een verlies aan productie. Via een vertaalslag komen de onderzoekers uit bij 2 procent verlies aan vruchtopbrengst als het zuurstofverbruik 10 procent stijgt bij tomaat. In de proeven zijn ook hogere verbruiksgetallen gevonden. Dan daalt de productie dus meer.

Met deze proeven is aangetoond dat een continue, optimale bemesting kan lonen. Zowel in de kassen van de WUR-business unit Glastuinbouw als bij tomatenbedrijf Royal Pride in het Noord-Hollandse Middenmeer bekijken de onderzoekers of het Celine-systeem in staat is continu de gehaltes voedingsstoffen correct te meten met ionspecifieke sensoren. Dat ziet er tot nu toe goed uit, meldt Glastuinbouw Waterproof.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.