Visgraatstal+ingehaald+door+de+melkrobot
Nieuws
© Tony Tati

Visgraatstal ingehaald door de melkrobot

De visgraatstal was tot voor kort het meest gebruikte melksysteem in Nederland, maar deze is voorbijgesjeesd door de melkrobot. Zo'n 4.800 melkveehouders gebruiken het automatische melksysteem.

In 2021 molken 4.774 melkveehouders met een visgraatstal, het was toen nog het meestgebruikte systeem. Dit jaar daalde dat naar 4.439 stallen. Nu staat de melkrobot op de eerste plaats. Van de 15.270 melkveebedrijven in Nederland molken er eind november 4.802 met een automatisch melksysteem. Dat is 31 procent en het jaar is nog niet afgelopen. Zij-aan-zij is na visgraat de meestgebruikte melkstal.

Ondanks de donkere wolken die boven de melkveehouderij hangen, valt het manager Peter Huijsmans van Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties op dat er dit jaar nog best veel melksystemen zijn verkocht. 'Ongeveer 65 tot 70 procent van de melkveehouders kiest momenteel voor een robot.'

Het systeem heeft zich inmiddels bewezen, waardoor melkveehouders veel vertrouwen in de techniek hebben. Ook de matige beschikbaarheid van personeel of de wens om arbeid flexibeler in te zetten, zijn belangrijke redenen.

Meer datagebruik

Salesmanager Stefan Schulte van Delaval herkent die tendens ook. Bij de verkoop van melkinstallaties ziet hij dat meer dan 80 procent van de melkveehouders voor een robot gaat. 'Ze hebben dan ook de mogelijkheid om meer gebruik te maken van data.'

Een van de laatste ontwikkelingen is de 'Repro Module', geeft Schulte als voorbeeld. 'Die zorgt voor een automatische tocht- en drachtdetectie via een progesteronmeting in de melk. Daarmee kun je 99,9 procent van de tochten opsporen, ook de stille. Met activiteitmeters zoals poot- of halsbanden is dat slechts 80 procent.'

De laatste drie tot vier jaar ziet Huijsmans een opvallende tendens: ook de grotere melkveebedrijven met meer dan tweehonderd koeien vallen voor de robot. Voorheen kozen die juist voor de draaimelkstal of zij-aan-zijmelkstal, omdat deze relatief goedkoop waren en er toen vaak nog personeel genoeg was. 'Je ziet nu een groeiende groep bedrijven met wel zes tot acht automatische melksystemen', geeft hij aan.

Batchmelken

Ook dat beeld beaamt Schulte. Een nieuwe trend die hij bij deze grotere melkveebedrijven verwacht, is het zogenoemde batchmelken. Hierbij worden grote groepen koeien automatisch gemolken, maar wel volgens het traditionele principe met vaste melktijden. Dat kan bijvoorbeeld twee of drie keer per dag. Een aantal melkveebedrijven in Nederland werkt al op deze manier. De koeien worden eerst in groepen in een wachtruimte gelaten, waarna de melkrobots het melken uit handen nemen.

In tegenstelling tot gangbaar robotmelken, hebben de koeien geen vrijwillige toegang tot de melkrobots. Met slechts één persoon zijn wel meer dan 300 koeien te melken in robots en is zelfs dag en nacht weiden mogelijk.

Gebruikte robots

Naast nieuwe installaties is er ook een levendige handel in tweedehands melkrobots en soms ook melkstallen. Veehouders die over een paar jaar een nieuwe stal willen bouwen maar in de tussentijd toch graag automatisch melken, kiezen bijvoorbeeld voor een gebruikt automatisch melksysteem.

Ook melkveehouders zonder bedrijfsopvolger, die nog een aantal jaar willen melken, stappen soms van een melkstal over op een tweedehands robot. Afhankelijk van de uitvoering is de aanschafprijs 50 tot 70 procent ten opzichte van een nieuwe.

Gebruikte melkstallen van stoppers krijgen ook vaak een nieuwe bestemming. Schulte: 'Bij een uitbreiding zie je dat veel gebeuren. Bijvoorbeeld als een boer van een 2x8 naar 2x12 zij-aan-zijmelkstal gaat.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.