Jaarlijkse+innovatiewedstrijd+varkenshouderij+start+weer
Nieuws
© VKON

Jaarlijkse innovatiewedstrijd varkenshouderij start weer

De jaarlijkse innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland is weer gestart. Varkenshouders kunnen hun innovatieve concepten op het gebied van duurzaamheid, diergezondheid, dierenwelzijn en milieu inzenden tot 1 september. De beste ideeën krijgen ondersteuning bij de verdere ontwikkeling.

Varkenshouders leveren voortdurend inspanningen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. Bijvoorbeeld op het gebied van strikte regelgeving, economische en maatschappelijke druk, diergezondheid, marktdynamiek en meer.

'Het team achter Het Beste Idee van Varkensland gelooft dat elke ondernemer nadenkt over de toekomst van zijn of haar bedrijf en rondloopt met een idee of toekomstgerichte vraag. Het Beste Idee van Varkensland daagt daarom varkenshouders, maar ook dierenartsen, adviseurs en mensen van buiten de agrarische sector uit om dit jaar opnieuw met nieuwe, innovatieve ideeën te komen', zegt projectleider Maron van de Plas.

Nieuwe technologieën

De editie van 2023 heeft als motto 'Durf jij het aan?' en richt zich op out of the box verbetermogelijkheden, van elkaar leren en samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe technologieën en innovaties.

'We hopen dat deze wedstrijd varkenshouders stimuleert om stappen te zetten buiten de traditionele paden. Op die manier kunnen we samen de varkenshouderij duurzamer en winstgevender maken en wellicht zelfs het werkplezier voor de boer of het imago van de sector vergroten', licht Van de Plas toe.

In 2022 won biologisch varkenshouder Sander Baijens uit het Brabantse Hoogeloon met zijn idee 'BigLife' de innovatiewedstrijd. Zijn concept om met kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken te voorkomen, leverde hem de titel op van Het Beste Idee van Varkensland 2022. Daarnaast won Twan Claessens de publieksprijs met zijn Health System.


Het Beste Idee van Varkensland verwelkomt dit jaar vier nieuwe partners: ZLTO, Royal GD, Pig Business en het Centrum voor duurzaam dierlijk rentmeesterschap van de Universiteit Utrecht. Andere partners zijn de Centrale Organisatie voor de Vleessector, HAS green academy, Topigs Norsvin, Agrifirm, LTO Noord, Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank, Aeres Hogeschool en Westfort. Coöperatie Varkensartsen en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland, de initiatiefnemers van Het Beste Idee van Varkensland, geven aan blij te zijn met de betrokkenheid van de nieuwe partners.

Inzendingen voor ideeën zijn mogelijk tot 1 september via hetbesteideevanvarkensland.nl/mijnidee. Tijdens de finale op 16 november bepaalt een onafhankelijke jury, samen met het publiek, welk idee wordt uitgeroepen tot Het Beste Idee van Varkensland 2023. De beste ideeën worden ondersteund bij verdere ontwikkeling en de winnaar wordt in contact gebracht met relevante mensen en organisaties die kunnen helpen bij de realisatie van het plan.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.