%27Robots+voor+fruitteelt+zijn+er+al%2C+nu+moeten+ze+nog+juist+worden+toegepast%27
Nieuws
© Gerben van den Broek

'Robots voor fruitteelt zijn er al, nu moeten ze nog juist worden toegepast'

'Robots gaan in de toekomst veel van ons fruit plukken. Die techniek is er nu al. Het is alleen zaak om deze op de juiste manier te gaan gebruiken', stelt directeur Harrij Schmeitz van de Fruit Tech Campus in het Gelderse Geldermalsen.

Schmeitz was een van de sprekers bij kenniscafé van GreenTechPort Brabant en Treeport dat vorige week werd gehouden bij loon- en grondwerkbedrijf W. Huijbregts in Zundert. Daarnaast verzorgden ook Aigro, Boomkwekerij Udenhout/AgroWizard en Mechanisatiecentrum Gebr. Ezendam presentaties over hun automatiserings- en robotiseringsoplossingen voor de land- en tuinbouw.

In zijn presentatie ging Schmeitz onder meer in op het personeelstekort en de rol van technologie en data in de agrosector. 'In promotiecampagnes worden nog altijd foto's getoond van mensen die op een trap staan om fruit te plukken, maar dat beeld is allang achterhaald. Inmiddels wordt volop gebruikgemaakt van nieuwe technieken in de land- en tuinbouw. Er is alleen weinig aanwas van boomkwekers en fruittelers. Daarom moeten wij als sector zelf meer mensen opleiden.'

Tegelijkertijd benadrukte de directeur dat de sector een sterke positie heeft in de samenleving. 'Boomgaarden leggen bijvoorbeeld een hele hoop CO2 vast, maar het wordt een uitdaging om ervoor te zorgen dat die boomgaarden worden onderhouden.'

'Techneuten met groene vingers'

Volgens Schmeitz is er behoefte aan 'techneuten met groene vingers'. 'Maar die zijn momenteel helaas schaars. Bovendien stappen in de toekomst steeds meer bedrijven over van perceel- naar boommanagement.'

Er zijn al boeren en tuinders die met een drone boven hun perceel vliegen en aan de hand van de blad- en vruchtmassa de nutriëntenbehoefte per boom bepalen. 'Dat leidt tot meer omzet. Sectoren denken weinig na over systemen', stelt Schmeitz.

'Veel teeltsystemen zijn nog niet geschikt voor robotisering, maar die richting moeten wij wel op. De technologie is er, dus laten we ermee aan de slag gaan', roept de Fruit Tech Campus-directeur op. Na zijn betoog kregen de deelnemers uitleg over drie verschillende innovatieve systemen voor de land- en tuinbouwsector.

Grote impact op samenleving

De impact van de land- en tuinbouwsector op de samenleving is volgens Treeport-manager David Bömer veel groter dan soms wordt gedacht. 'Mensen worden blij van bomen en planten. Daarom is het belangrijk dat nieuwe technieken makkelijker bereikbaar en schaalbaar worden voor de sector. Bijeenkomsten als deze, maar ook voorlichting en techniekdagen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren', vertelt hij.

'Als GreenTechPort Brabant willen wij een landingsplek zijn voor vraagstukken uit de praktijk en een katalysator om tot oplossingen te komen. Het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten is een van deze vraagstukken en robotisering kan hierin zeker een rol vervullen', besluit directeur Louise van der Heijden van GreenTechPort Brabant.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.