Gelderse+teler+test+oogstmachine+in+pruimen
Nieuws
© VidiPhoto

Gelderse teler test oogstmachine in pruimen

B&B Fruit in het Gelderse Valburg test sinds maandag de eerste pruimenoogstmachine in Nederland in 5,5 hectare pruimen. Zes plukkers staan op verschillende hoogte op de machine en leggen de pruimen op een lopende band. Daarna rollen de vruchten op een hoofdband en vervolgens belanden ze in een grote verzamelbak.

Mede-eigenaar Marinus Bunt van B&B Fruit liet de Pluk-O-Trak bij een fabrikant in Polen aanpassen voor pruimen. 'In appels en peren wordt deze machine al gebruikt. Omdat pruimen kleiner zijn dan appels en peren, moesten er andere bandjes op de machine worden bevestigd', licht hij toe. De oogstmachine kost rond de 70.000 euro.

Bunt heeft de machine vier weken op proef. Daarna besluit hij of hij de Pluk-O-Trak gaat kopen. De teler zet de machine nu in in het ras Jubileum. Hij is enthousiast. 'De eerste berichten zijn goed. Waar een plukker normaal gesproken 70 tot 80 kilo per uur plukt, is dat nu het dubbele met zo'n 140, 150 kilo per persoon. Plukkers hoeven de pruimen niet in bakjes te leggen en ze hoeven deze bakjes ook niet te sjouwen. Ze kunnen in een relaxter tempo meer arbeid verrichten', legt hij uit.

Personeelstekort

Het bedrijf teelt in totaal 30 hectare pruimen. Dit jaar werken er 54 mensen in de oogst, vooral Polen, maar ook Oekraïners. In 2022 en 2021 kon Bunt lastig aan personeel komen. Hij ging nadenken over hoe hij met minder arbeidskrachten meer kon doen en kwam op de Pluk-O-Trak uit. 'Wat we met machines kunnen doen, proberen we ook zoveel mogelijk met machines te doen', zegt hij.

Dat betekent niet dat de ondernemer zijn personeelsbestand hard gaat inkrimpen. 'Dat is gevaarlijk. Je hebt altijd mensen nodig. Dat zien we ook bij de appels en peren. In een kort tijdsbestek moeten veel rassen worden geplukt. Door deze machine hoop ik dat het voor personeel aantrekkelijk wordt om te plukken', zegt hij.

Regen

De pruimenoogst vindt onder natte omstandigheden plaats. Daarom was het voor Bunt even afwachten of de oogstmachine maandag wel zou kunnen worden ingezet. 'Dit weekend is hier 70 millimeter regen gevallen. We kunnen amper door de boomgaard. Maar de machine heeft zich goed gehouden. Er zitten goede banden onder. Waar we andere machines diverse keren hebben los moeten trekken, is dat bij de Pluk-O-Trak tot nu toe maar één keer gebeurd.'

De pluk moet gewoon doorgaan, anders gaat het ten koste van de kwaliteit, benadrukt de teler. 'We zijn nu weer weken bezig en we verwachten dat de oogst tot 1 september duurt. Het is echt blubberen. Ik heb respect voor het personeel dat het iedere keer weer weet op te brengen om het land op te gaan.'

Kleinere oogst

Bunt verwacht ongeveer 80 procent te oogsten van wat hij normaal oogst. 'Normaal ligt de opbrengst op zo'n 30 ton, maar door het koude en natte voorjaar krijgen we een wat kleinere oogst.' De kwaliteit en smaak van de pruimen zijn goed. 'Ik mag niet klagen', stelt de teler.

Het bedrijf levert zelf de pruimen aan 'alle grote supermarkten in Nederland'. Over de prijs kan Bunt niet zoveel zeggen. 'Deze is variabel.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.