Studenten+Van+Hall+Larenstein+ontwikkelen+hybrideyoghurt
Nieuws
© Van Hall Larenstein

Studenten Van Hall Larenstein ontwikkelen hybrideyoghurt

Drie studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden hebben hybrideyoghurt ontwikkeld. Het gaat om een yoghurt op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. De studenten zien hiervoor marktkansen.

De studenten Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman zijn aan de slag gegaan met een opdracht vanuit het Food Application Centre for Technology om constante, lokale en duurzame producten te ontwikkelen voor bedrijfs- en organisatiekantines.

De drie studenten hebben yoghurt gemaakt van koemelk in combinatie met soja- of havermelk. Deze nieuwe hybrideyoghurt toont volgens hen aan hoe dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar kunnen versterken, met positieve gevolgen voor zowel dieren als het milieu.

Nutriënten

Daarbij vonden de studenten het belangrijk om ook de nutriënten die van nature aanwezig zijn in melk te behouden. De combinatie van koemelk met een plantaardige drank als haver- of sojamelk maakt volgens de onderzoekers de overstap naar plantaardige producten voor consumenten gemakkelijker.

De afgelopen weken zijn er verschillende yoghurtvarianten geproduceerd met verschillende verhoudingen melk en plantaardige dranken, variërend van 90:10, 70:30 tot 50:50 voor zowel soja als haver. Belangrijke kenmerken van de eindproducten zijn beoordeeld en vergeleken met die van yoghurt op basis van zuivel.

Met een consumentenonderzoek is bepaald welke varianten consumenten het meest waarderen. De zuivel/soja 50:50- en zuivel/haver 70:30-variant bleken favoriet. Volgens de initiatiefnemers tonen de resultaten aan dat dit product geschikt is om te worden verkocht.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.