Studenten+reinigen+zandbedding+met+machinale+zeef
Nieuws
© Niels van der Boom

Studenten reinigen zandbedding met machinale zeef

De 85 melkkoeien op het Aeres Weidebedrijf in het Flevolandse Dronten lopen doorgaans in een potstal op een dikke laag stro. Sinds kort vertoeven 28 daarvan op het zand. De stal is namelijk gedeeltelijk afgezet en omgebouwd tot een VrijLevenStal van 300 vierkante meter.

'Op deze zandbedding worden de urine en mest van elkaar gescheiden', zegt bedrijfsleider Wesley Stapel van het biologische Weidebedrijf. 'De urine verdwijnt via een drainagesysteem dat onder het zand ligt en wordt apart opgevangen.'

Elke dag reinigen de studenten van Aeres Hogeschool Dronten het zand. Hiervoor gebruiken ze de BeddingCleaner van innovatiebedrijf Hanskamp, die de mestflatten uit het zand zeeft. 'Dat gaat goed', vindt Stapel. 'Al merken we wel dat het zand zich meer aan de mest hecht door het vochtige weer. De dikke fractie kan later met een meststrooier op het land worden gebracht.'

Impact op celgetal

Onder begeleiding van docenten van Aeres onderzoeken studenten welke impact deze VrijLevenStal heeft op het celgetal en bevuiling van de koeien. Ze vergelijken dat met een even groot aantal koeien op strobedding. Verder kijken de studenten naar de kosten van beide systemen en hoeveel urine daadwerkelijk via de drainageslangen wordt opgevangen. Stapel zegt benieuwd te zijn naar hun waarnemingen.

De VrijLevenStal is een concept van Hanskamp en past goed bij het leveren van melk voor het 3 sterren Beter Leven-keurmerk, wat het Weidebedrijf sinds mei 2022 doet.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.