Mesttank+werkt+alleen+met+vacu%C3%BCmpomp+en+sleepvoetbemester
Nieuws
© Frits Huiden

Mesttank werkt alleen met vacuümpomp en sleepvoetbemester

Van Laar Techniek in het Utrechtse Hoogland importeert sinds kort mesttanks van het Ierse Grass Technology. De tanks, die verkrijgbaar zijn van 7 tot 28 kuub, worden alleen gebouwd met vacuümpomp en sleepvoetbemester.

De sleepvoetbemester is aan de mesttank vastgeschroefd. Er is dus geen drie- of vierpuntshef om ook een bouwlandbemester, sleufkouter of injecteur te koppelen.

Van Laar Techniek ziet dit niet als een nadeel, omdat de mesttank op deze wijze juist past in het concept van zomerstalvoedering. Dat betekent elke drie weken lichte en kleine snedes maaien om groeitrappen te creëren. Het gevolg is dat steeds kleine oppervlakten een lage en verdunde mestgift vragen om geen mestresten op te rapen bij de volgende maaironde.

Kosten

Vaak kleinere porties uitrijden ziet de importeur echt als een boerenklus. Dat legitimeert dus ook een investering van 60.000 euro voor een 12 kuubs tank met een sleepvoetbemester van 7,5 meter.

Daarbij vragen de droge zomers en het derogatieverlies om kleinere mestgiften. Dat past bij de wetgeving, want een sleepvoet is alleen toegestaan bij verdund uitrijden met een derde deel water op klei- en veengrond. Op zand- en leemgrond is sleepvoeten, en daarmee deze tank, verboden.

De breedteverdeling van de 7,5 meter brede bemester is toevertrouwd aan een liggende verdeler met 36 uitlopen van het merk Bomech/Alrena. De bemester weegt in totaal slechts 500 kilo.

Zuigarm met dockingstation

Van Laar Techniek richt zich op de enkelassers van 7 tot 12 kuub. Door hun portaalas zijn deze vrij laag van bouw. Tandemassers zijn ook verkrijgbaar, met gedwongen besturing en banden met maat 750/60 R30.5. Standaard is er een 8-duims zuigarm die zich vult via een dockingstation op de put. Deze is in de fronthef of gedragen aan de tank mee te nemen.

De tank wordt alleen gebouwd met vacuümpomp en sleepvoetbemester. Deze is aan de tank vast geschroefd. Er is geen drie- of vierpuntshef om ook een bouwlandbemester, sleufkouter of injecteur te koppelen.
De tank wordt alleen gebouwd met vacuümpomp en sleepvoetbemester. Deze is aan de tank vast geschroefd. Er is geen drie- of vierpuntshef om ook een bouwlandbemester, sleufkouter of injecteur te koppelen. © Frits Huiden

Een turbovuller ontbreekt, net zoals een verdringer of een wormpomp. Er is een vacuümpomp Battioni met een capaciteit van 10.500 of 13.500 liter per minuut. Met twee 6-duims slangen naast elkaar is de tank ook vlot vol te zuigen. De dissel met onderaanspanning is geveerd op twee spiraalveren en een elektrische bediening ontbreekt.

Hefcilinder

Er zijn drie DW-ventielen op de trekker nodig voor de zuigarm, het opklappen en heffen van de bemester en de steunpoot. De verdeler en de afsluitklep werken via een volgordeventiel op de hefcilinder van de bemester. Deze cilinder draait de bemester omhoog bij het wenden op de kopakker, zodat de uitlopen iets omhoog staan en niet nalekken.

De voetjes aan verenstalen strippen van de bemester hangen vrij laag boven het maaiveld. Opletten dus met achteruit steken op ongelijke grond. In de wielkasten en onder de stalen spatborden passen BKT-banden met maat 900/60R32. De kort aangespannen bemester met ver naar achter liggende as heeft genoeg oplegdruk op de trekker.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.