Melkveehouders tonen Lely-melkrobots aan collega's

Vijf melkveehouders zetten vorige week hun deuren open tijdens de 'Slim boeren om de hoek-dagen' van robotfabrikant Lely. Op het melkveebedrijf van de familie Kemp in het Utrechtse Woerden konden geïnteresseerden de melk- en mestrobots bekijken.

'Onze melkput was ruim vijftig jaar oud. De melkprijs was goed, dus we hebben gekozen voor twee robots', zegt bedrijfsopvolger Lydia Kemp.

Melkveehouders uit de omgeving kwamen vooral kijken uit nieuwsgierigheid. 'Het is een compacte robot en hij werkt snel', vindt Casper Westeneng. 'Er wordt goed schoongemaakt en voorbehandeld', ziet Truus Libregts-van de Lelij. Toch gaan ze niet overstappen op de robot. Westeneng: 'Wij hebben een Gea Monobox met één arm op twee boxen en dat is voor ons prima.' Bij Libregts melken ze in de melkput. 'We hebben een 2x3 open tandem en dat werkt ook perfect. We zijn wel op zoek naar wat nieuws, maar dat wordt geen Lely, want we blijven in de put melken.'

Data

Volgens Kemps scheelt het werken met de melkrobots tijd. Ook komen veel data vrij. 'Daardoor kom je veel van de koe te weten, zoals tocht en herkauw. Het is mooi om daarmee te werken', vindt ze.

De familie Kemp melkt 85 koeien met twee robots. Voor de koeien was het even wennen, maar het gaat nu goed. 'Ze maken er een kermisattractie van. Ze lopen steeds rondjes door de boxen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.