Planten+met+nieuwe+genetische+technieken+welkom+in+EU
Nieuws
© Shutterstock

Planten met nieuwe genetische technieken welkom in EU

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken, waaronder Crispr-Cas.

In juli 2023 lanceerde de Europese Commissie het wetsvoorstel ter versoepeling van de gmo-regels om nieuwe technologieƫn voor het genetisch bewerken van gewassen mogelijk te maken. Dit door deze vrij te stellen van de restrictieve wet op genetisch gemodificeerde organismen (gmo).

Eind januari stemde de milieucommissie van het Europees Parlement al voor het wetsvoorstel. Nu ook het Europees Parlement zijn goedkeuring geeft, kunnen nieuwe genetische technieken voortaan zonder dure en tijdrovende procedures worden toegelaten in de land- en tuinbouw.

Geen patenten

Het Europees Parlement vindt dat planten en zaden die met nieuwe genetisch technieken zijn veredeld, toegankelijk moeten blijven voor boeren en kleine veredelaars. Daarom staat in de nieuwe wet dat patenteerbaarheid van deze planten en zaden niet mogelijk is.

VVD-Europarlementariƫr Jan Huitema was namens Renew Europe een van de onderhandelaars om het wetsvoorstel erdoor te krijgen. Hij is blij met de instemming van het Europees Parlement. 'We hebben de luxe niet om op basis van onderbuikgevoelens nieuwe innovaties uit te sluiten. Met nieuwe veredelingstechnieken kunnen we de natuurlijke verdedigingsmechanismen van planten weer terug kruisen in onze voedselgewassen. Daarmee zijn ze beter beschermd tegen ziekten, plagen en droogte. Dat betekent een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en daardoor is voedselproductie mogelijk in droge en warme gebieden.'

De beslissing komt precies op het juiste moment, stelt Huitema. 'Andere delen van de wereld hebben al toegang tot nieuwe veredelingstechnieken, terwijl Europa achterbleef door de strenge gmo-wetgeving. Hierdoor dreigde Nederland zijn positie als plantenveredelaar te verliezen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.