Dikke+fractie+runderdrijfmest+geschikt+voor+paardenboxen
Nieuws
© Eigen Foto

Dikke fractie runderdrijfmest geschikt voor paardenboxen

De dikke fractie bij het scheiden van runderdrijfmest is mogelijk geschikt als stalbedekking in paardenboxen. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek. Het is stofarm en kan vele malen haar eigen massa aan water absorberen.

Daarbij staat het hergebruik van vaste mest in het teken van duurzaamheid, omdat het als afvalproduct wordt gezien. Ook is het kostenbesparend, stelt Marnie Wilhelm uit het Gelderse Wehl, student aan Aeres Hogeschool Dronten, in haar scriptie. Daarmee won ze een scriptiewedstrijd van Praktijkcluster Paard. Vrijdag kreeg ze haar prijs overhandigd tijdens de studentendag The Dutch Masters - Indoor Brabant Horse Show in Den Bosch.

In haar onderzoek keek Wilhelm naar de geschiktheid van meststoffen die vrijkomen bij het scheiden van runderdrijfmest als stalbedekking voor paarden. Hiervoor zijn laboratoriumtests uitgevoerd om te kijken naar stofvorming, aanwezige bacteriën en de vloeistofopname. Verder is gekeken naar de mate van duurzaamheid en kostenreductie van het materiaal. De dikke fractie, die ook bij runderen als boxbedekking wordt gebruikt, scoorde op bijna alle punten goed. Dit biedt perspectief.

Publieksprijs

Voor de wedstrijd stuurden vijf hogescholen hun beste scriptie rond de paardenhouderij in. De jury waardeerde die van Wilhelm het hoogst. Daarnaast was er een publieksprijs, waarvoor de afgestudeerden ieder een eigen pitch hielden voor de aanwezigen. Die kozen voor de scriptie van Has green academy-student Laura Sijbers uit het Limburgse Oirlo.

De scriptie van Sijbers ging over de 'Knabbelpad-community'. Binnen die community krijgen de leden informatie over het toevoegen van planten en kruiden aan het voer die gezond zijn voor de paarden en de biodiversiteit verhogen. Het doel is ondernemers te enthousiasmeren en te stimuleren om dit concept te kopiëren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.