Door+aanpassing+broedproces+komen+meer+eieren+uit
Nieuws
© Marcel Berendsen

Door aanpassing broedproces komen meer eieren uit

Als een broedproces geen 21 dagen, maar 24 dagen duurt, dan komen 3 procent meer eieren uit. Ook zijn de kuikens sterker. Deze bevindingen gaat de Nederlandse fabrikant van broedmachines HatchTech in het Gelderse Veenendaal toepassen in de broedmachinelijn SetCare.

HatchTech heeft ontdekt dat de resultaten van het broedproces verbeteren door broedeieren aan het begin van het proces per uur langzamer op te warmen. Het bedrijf stelt vast dat de ontwikkeling van het embryo al begint bij 30 graden Celsius en niet bij 31 graden Celsius, zoals over het algemeen wordt aangenomen.

Door een geleidelijke stijging van de temperatuur van de eieren overleven meer embryocellen het broedproces. Ook verbeteren de resultaten in de broederij. De geleidelijke opwarming moet gepaard gaan met een relatief hoge luchtvochtigheid en een hoog CO2-gehalte.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.