BouMatic+begint+met+voer%2D%2C+aanschuif%2D+en+strooirobots
Nieuws
© Frits Huiden

BouMatic begint met voer-, aanschuif- en strooirobots

De Amerikaanse fabrikant BouMatic is bekend van melkrobots en melkwinningsapparatuur en de overname van melkmachinefabrikant SAC in 2021. Om de stap te maken naar voertechniek, is BouMatic een samenwerking aangegaan met het Oostenrijkse Wasserbauer. Dit bedrijf bouwt voer- en aanschuifrobots, maar ook een automatisch kuilafdeksysteem en zelfs een robot die paardenmest opruimt.

Alleen de Shuttle Eco-voerrobot, de Butler Gold-voeraanschuifrobot en de Flypit-instrooirobot zullen voortaan behalve in Wasserbauer-groen ook in BouMatic-blauw verschijnen. BouMatic verzorgt zelf service en onderhoud. De productie van de blauwe en groene robots blijft in Oostenrijk.

Een aantal groene robots zoals de Butler Gold Pro-aanschuifrobot draaien al in Nederland via Wijha in het Overijsselse Hardenberg. Geitenhouder Alex van den Brink in het Utrechtse Overberg is een van de drie eigenaren van een Shuttle Eco-voerrobot. Die koos hij vooral omdat er geen rail door de stal nodig is.

Magnetische transponders

De robot rijdt op drie wielen door de stal via magnetische transponders in de betonnen voergang. Zo kan de robot ook buitenom naar een voergang rijden met 8 tot 13 meter per minuut. Een vlakke erfverharding is een must, want de bodemvrijheid onder de 2, 5 ton wegende robot is door de ontvanger van de transponders minimaal.

Hoewel een voordeel van een voerrobot lagere bouwkosten van een smalle voergang kan zijn, vraagt BouMatic bij nieuwbouw toch om een voergang van 3 meter breed. Veiligheidseisen tegen beknelling schrijven dat voor.

Polyester kuip

De Shuttle Eco kenmerkt zich met een polyester kuip van 2,2 kuub en een verticale roestvrijstalen vijzel met vier messen. Zowel voor als achter is een voerschuif te monteren die enkele centimeters kan heffen. Vullen in de voerkeuken gaat vanuit voorraadbunkers en vijzelbakken voor elke losgestorte voersoort en silo's voor brok en mineralen.

De voorraadbunkers met dubbele bodemketting hebben twee freeswalsen met messen. Die snijden het voer zowel bij het verlaten van de bunker als in de voerrobot.

© Frits Huiden

Met exact afgewogen vrachten van maximaal 800 kilo voert de robot zo tien tot veertien keer per dag, afhankelijk van de koppelgrootte en het aantal productiegroepen. De robot heeft per 24 uur tijdens het vullen zes uur nodig om de drie of vier 48 volt Li-ion accu's te laden. Gemiddeld is het mogelijk om 12 ton per dag te voeren aan 150 tot 200 grootvee-eenheden.

Aan de zijkant is een 10 inch touchscreen, die ook is te bedienen via een app op de mobiele telefoon. De bedieningssoftware van de voermachines wordt niet geïntegreerd in de melktechniek.

© Frits Huiden

Bijzonder is de uitkuilunit Lift die vorige maand productierijp is verklaard en in 2022 op de beurs EuroTier in het Duitse Hannover stond. Deze unit freest gras of mais uit de sleufsilo, waarna een turbine het voer via een flinke buis naar de voerrobot blaast. BouMatic verkoopt deze unit nog niet, maar het toont wel het innovatieve karakter van de Oostenrijkse fabrikant.

Na Schuitemaker, die zijn project staakte, en Kuhn is de robot van Wasserbauer een van de weinige voerrobots die zelf kan uitkuilen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.