Methaan+uit+mestopslagen+via+oxidatie+omzetten+in+CO2+werkt
Nieuws
© Johan Wissink

Methaan uit mestopslagen via oxidatie omzetten in CO2 werkt

Methaanoxidatie is een doeltreffende manier om methaan uit externe mestopslagen om te zetten in CO2. Dat blijkt uit onderzoek van Rik Maasdam van Wageningen University. Doel van zijn onderzoek is de uitstoot van methaan uit mest te verminderen.

Door omzetting van bacteriën of door chemische processen kunnen in mest gassen ontstaan, zoals methaan. Dit is een broeikasgas met een ruim twintig keer sterker effect dan CO2. In samenwerking met LTO Noord, Oonkay en Schuttelaar & Partners onderzocht Maasdam hoe gassen uit externe mestopslagen zijn af te vangen en om te zetten in CO2.

In het project zijn drie soorten externe mestopslagen – dus buiten de stal – meegenomen: mestzakken, mestsilo's en mestbassins. De onderzoeker ging na of het mogelijk is om bij deze externe mestopslagen methaan af te vangen met weinig aanpassingen aan de opslag. Vervolgens zijn met mestzakken pilots uitgevoerd met drie verschillende methaanoxidatietechnieken: chemisch oxideren met een fakkel, biologisch oxideren met een biofilter en biologisch oxideren met een bodemfilter.

Efficiëntie varieert

De eerste testen laten zien dat alle drie de technieken het afgevangen methaan oxideren met een efficiëntie van respectievelijk ruim 95 procent, 60 tot 80 procent en 60 tot 70 procent. Uit berekeningen met een methaanproductiemodel en een kostenanalyse blijkt dat de kostenefficiëntie het hoogst is als mest uit de stal zo snel mogelijk in een mestopslag komt die is gekoppeld aan een methaanoxidatietechniek. Het bodemfilter is hierbij de goedkoopste oplossing en de fakkel het meest efficiënt.

Voor zijn onderzoek interviewde Maasdam ook partijen die zijn betrokken bij de vergunningverlening en controle van de technieken. Daaruit blijkt dat borging van de werking van de oxidatietechniek en handhaving een cruciale rol spelen bij acceptatie van de technieken in de veehouderij. Maar volgens de onderzoeker gaan voorlopig niet veel melkveehouders investeren in methaanoxidatietechnieken zonder stimulerende maatregelen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.