Zonnepaneel+helpt+bij+elektrificatie+melkveehouder
Nieuws
© Jan Anninga

Zonnepaneel helpt bij elektrificatie melkveehouder

Zonnepanelen op het dak is een belangrijke impuls voor meer inzet van elektrische machines door melkveehouders. Met eigen stroomproductie is het financieel aantrekkelijker om dieselvoertuigen die op en rond het erf te vervangen door elektrische aangedreven alternatieven.

Het is een van de conclusies uit rapport 'Elektrificatie op het boerenerf' van Greet Ruitenberg Advies, CLM en Projecten LTO Noord. De drie bureaus onderzochten in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hoe een melkveehouder de op het bedrijf geproduceerde duurzame elektriciteit direct zelf kan benutten.

RVO.nl gaf opdracht voor het onderzoek omdat het elektriciteitsnet in Nederland op veel plekken overbelast is. Dat beperkt de ruimte voor het aansluiten van nieuwe installaties voor zonnepanelen op het net.

De komende jaren wordt ook de salderingsregeling afgebouwd, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om elektriciteit terug te leveren aan het net. Met directe benutting van zelf opgewekte stroom zouden melkveehouders beide problemen kunnen tackelen.

Goedkoper dan diesel

Greet Ruitenberg van het gelijknamige adviesbureau concludeert dat gebruik van elektriciteit veel goedkoper is dan diesel. Het voordeel bedraagt enkele duizenden euro's per jaar. Dat voordeel neemt na afschaffing van de salderingsregeling verder toe.

De apparatuur, bijvoorbeeld een shovel of voermengsysteem, is wel duurder in aanschaf, maar kent weer lagere onderhoudskosten. Daarmee wordt het voor een grotere groep bedrijven interessant.

Ook investeringen in andere elektrische apparatuur, zoals een elektrische boiler of ijsbankkoeling, komen in beeld zodra er duurzame elektriciteit geproduceerd wordt. Die worden financieel interessanter na de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling. Die loopt pas definitief af in 2031. De financiële besparingen voor dit soort investeringen bedragen enkele honderden euro's per jaar.

Voor de CO2-reductie pakt elektrificatie ook goed uit, zelfs wanneer hiervoor grijze stroom wordt ingezet. Bij de inzet van de eigen opgewekte groene stroom kan de reductie oplopen tot 80 procent.

Focus op aanschafkosten

De onderzoekers stellen dat voor veel melkveehouders de investeringskosten doorslaggevend zijn bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Kosten van onderhoud en energiegebruik worden vaak niet in beeld gebracht, ook omdat daar vaak maar beperkte informatie over is. 'Maak dat inzichtelijk', zegt Ruitenberg.

Verder zouden overheid en zuivelsector meer aandacht moeten schenken aan het vergroenen van direct gebruik van energie op een melkveehouderijbedrijf. Omdat een deel van de elektrische apparatuur, zoals een ijswaterkoeling, nog niet economisch aantrekkelijk is, zou het goed zijn om deze investeringen in aanmerking te laten komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven die zelf duurzame energie produceren. Die regeling draagt daarmee bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet.

Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.