Cameragestuurde+Spotsprayer+van+Garford+beschikbaar+in+Nederland
Nieuws
© Niels van der Boom

Cameragestuurde Spotsprayer van Garford beschikbaar in Nederland

De cameragestuurde spotsprayer van Garford is dankzij Homburg Holland nu ook in Nederland verkrijgbaar. De machine van de Britse schoffelspecialist wordt door de Nederlandse dealer specifiek aangepast om aardappelopslag tegen te gaan.

Centraal staat de camerabesturing van Garford, die het samen met Tillett & Hague ontwikkelde en sinds 2001 verkoopt. De basis voor deze techniek werd eind jaren negentig gelegd door het Silsoe-onderzoeksinstituut, dat niet langer bestaat.

Oud-medewerkers Nick Tillett en Tony Hague ontwikkelden samen verder. Het zijn pioniers op cameragebied. In 2014 ontving de spotsprayer twee prestigieuze prijzen op de landbouwbeurs Lamma. Vervolgens bleef het stil. In Nederland bleek de machine niet zo geschikt te zijn door de spuitdoppen.

Toen Homburg Holland in 2019 importeur werd, drong het bedrijf aan op een nieuw type dop. Daar wordt dit seizoen mee geƫxperimenteerd, specifiek voor de bestrijding van aardappelopslag. Probleemonkruiden die de machine ook bespuit zijn een nuttige bijzaak.

'De problemen met aardappelopslag zijn groot', geeft productspecialist Niel Scholtens aan. 'Met deze techniek kunnen we meer dan 90 procent van de aardappelplanten in onder andere suikerbieten, uien, peen en sperziebonen bestrijden.'

De speciale doppen hebben een tophoek van 12 graden en spuiten in zes grove stralen.
De speciale doppen hebben een tophoek van 12 graden en spuiten in zes grove stralen. © Niels van der Boom

Centraal staan de sideshiftbok met rollagers en het portaalframe. De machine loopt op twee stuurbare stalen dieptewielen die hydraulisch in hoogte instelbaar zijn. 'Hiermee stuurt de machine zichzelf en hij regelt de boomhoogte', verklaart Scholtens. 'Rijdt de machine door een gat, dan blijft de dophoogte gelijk. Dat is 30 centimeter boven het gewas.'

Iedere 8,5 centimeter is een elektrisch geschakelde dop gemonteerd. Die heeft zes grove stralen om drift te voorkomen. Zo kan ook bij windkracht 4 worden gereden zonder gewasschade, zo leert de praktijk. Juist dat is een kritisch punt van de kappenspuit, stelt loonwerker Tom van Unen waar wordt gedemonstreerd.

4 liter middel per hectare

De doppen schakelen razendsnel, al bij 45 milliseconde. Scholtens: 'Op het systeem staat een druk van 1 tot 1,5 bar. Er is een tank van 100 liter voor de spuitvloeistof en 100 liter schoon water. In de praktijk spuiten we 4 liter middel per hectare. Vijftig keer minder dan wat gangbaar is.'

Met zijn kappenspuit gebruikt Van Unen tussen de 200 en 220 liter per hectare. Tanken hoef je met de spotsprayer nauwelijks. 'De camera's herkennen de opslagplant en berekenen de omtrek. Het systeem weet zelf hoe lang de dop open moet. Continu spuiten doet hij daardoor niet. Door de offset handmatig te verstellen, kun je de machine eerder of later laten schakelen. De rijsnelheid is 3 tot 4 kilometer per uur.'

Tekst gaat verder na video.

Iedere camera kijkt 150 centimeter breed. Het camerabeeld zie je op de terminal in de trekker. De software herkent de gewasrij, waar een grens langs wordt gelegd. Die bedraagt minimaal 3 centimeter. Planten op en naast de grenslijnen worden bespoten, binnen het vlak niet. Plantjes vanaf 1,5 centimeter worden herkend. Door met de schaalverdeling in procenten te spelen, kun je grenswaardes instellen. Dat is per situatie verschillend.

Problemen met schaduwwerking heeft de camera niet. Ook het kleurenspectrum is instelbaar. Garford biedt machines tot 9 meter breedte aan voor gebruik in de fronthef. Omdat de demomachine een prototype is, durft Scholtens geen exacte prijs te noemen. Die begint waarschijnlijk rond de 100.000 euro.

Het exacte camerabeeld wordt in de cabine getoond.
Het exacte camerabeeld wordt in de cabine getoond. © Niels van der Boom

Homburg Holland test de machine in verschillende gewassen. Bij Van Unen werd in witlof gereden. Zomeronkruiden als melde, distels, kamille en kruiskruid zijn hier het probleem. De onkruidplanten bovenop de rug allemaal pakken zonder witlofplantjes te raken, bleek lastig. 'Met de afstand van de grenslijn kan de gebruiker zelf bepalen hoeveel risico hij wil nemen', vat Scholtens samen.

Voor de demonstratie werd met bietensap gespoten, om het resultaat duidelijk te kunnen registreren. Omdat aardappelopslag groter is, herkent de machine deze ook beter. Samen met Brancheorganisatie Akkerbouw, Delphy en Wageningen University & Research zijn dit jaar veldproeven aangelegd. Vanaf oktober is de spotsprayer te koop.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.