Mobiele sappers beleeft drukke tijden

De oogst van appels en peren betekent topdrukte voor het team van de Welsumse sapmobiel. Deze kan op locatie zo'n 800 kilo fruit per uur omzetten in vers sap.

Tonnie Visch is een van de bouwers van de mobiele installatie. 'Jaren geleden kwam er een Duitse perscombinatie in Welsum om fruit te persen. Toen ontstond het idee om zelf een dergelijke machine te maken. We zijn nog een paar keer in Duitsland geweest om te kijken hoe zij in de praktijk werken. Nu draaien we al geruime tijd op volle toeren met onze eigen blokpers. Ons werkgebied in de oogsttijd is vooral het midden en oosten van het land. We zijn dus vaak op locatie bij fruittelers en boerderijwinkels', zegt hij.

Boeren en burgers kunnen hun oogst aanleveren met een minimumgewicht van 75 kilo. Na een uurtje kunnen ze hun eigen verpakkingen met fruitsap weer inladen. Bij boerderij De Kruisbrink in het Gelderse Toldijk gaat het sap meteen de boerderijwinkel in. Iris Garritsen van De Kruisbrink heeft voor de sappers de nodige appels van haar eigen boomgaard geplukt. 'Wij hebben vooral veel oude appel- en perenrassen staan waarvan we dit jaar zo'n 3.000 kilo laten persen tot sap.'

Volgens Garritsen zijn niet alle rassen geschikt om in de pers te verdwijnen. 'We hebben ook appelrassen die we langer aan de boom laten afrijpen. Als we ze nu zouden verwerken, krijg je een erg zoet sap. Wij willen juist een diepe fruitsmaak. Dat vinden we zelf lekkerder en onze klanten in de boerderijwinkel ook.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.