Krone+en+Lemken+testen+zelfrijdende+trekker
Nieuws
© Lemken Krone

Krone en Lemken testen zelfrijdende trekker

Krone en Lemken ontwikkelen samen een autonoom rijdende werktuigendrager. De VTE-robot genaamd Combined Powers wordt dit jaar verder getest.

De VTE-zelfrijdende trekker bestaat uit een dieselelektrische hybride aandrijfunit op vier even grote wielen, met achterop de traditionele driepuntshef, aftakas en hydrauliekoverbrenging.

Het totale diesel-elektrische vermogen van de VTE komt uit op 170 kilowatt (230 pk). Dit vermogen wordt elektrisch overgebracht op de rijaandrijving en de aftakas.

De VTE is zowel duwend met frontmaaier als trekkend met bijvoorbeeld een cultivator te gebruiken
De VTE is zowel duwend met frontmaaier als trekkend met bijvoorbeeld een cultivator te gebruiken © Lemken Krone VTE

Bij de gezamenlijke ontwikkeling zijn de fabrikanten uitgegaan van het werktuig dat de trekker moet aansturen via de TIM- en Isobus-communicatie. De VTE is zowel als trekkend uit te rusten, met bijvoorbeeld een cultivator, als duwend, met bijvoorbeeld een frontmaaier. Afgelopen jaar hebben beide bedrijven de VTE uitgebreid getest met cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken.

Voor het navigeren zijn veel sensoren aangebracht voor de veiligheid, maar ook om het werkresultaat te controleren. Een cabine voor de bestuurder ontbreekt. Bediening gaat op afstand en werkbonnen en data zijn over te brengen via de communicatiemodule van Agrirouter.

Voor de bediening op afstand is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met actuele machinedata, real time camerabeeld en de te bewerken oppervlakte.
Voor de bediening op afstand is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met actuele machinedata, real time camerabeeld en de te bewerken oppervlakte. © Lemken Krone VTE

Op mobiele apparaten voor de bediening is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met alle actuele data voor robot en werktuig. Lemken en Krone ontwikkelen de machine vooral om een antwoord te bieden op het dreigende arbeidstekort in de landbouw.

Krone en Lemken zijn al geruime tijd aan het testen, zoals hier met een Krone frontmaaier.
Krone en Lemken zijn al geruime tijd aan het testen, zoals hier met een Krone frontmaaier. © Lemken Krone VTE

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.