Friese+akkerbouwer+kiest+bewust+voor+druppelirrigatie
Nieuws
© Niels de Vries

Friese akkerbouwer kiest bewust voor druppelirrigatie

'Het exact kunnen geven van oppervlaktewater op uienpercelen die grenzen aan pootgoed is voor ons de belangrijkste reden om over te stappen op druppelirrigatie', zegt akkerbouwer Reinder Hogenhout in het Friese Kimswerd.

'Vanwege het beregeningsverbod en de kans op besmetting met bruinrot door nevel is het op dergelijke percelen niet mogelijk om het beregeningskanon in te zetten', zegt Hogenhout, die samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf heeft. Vorige week was op hun bedrijf een bijeenkomst van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij hij sprak over zijn ervaringen met druppelirrigatie.

'Het is een efficiƫnte en nauwkeurige manier van water geven. Bovendien levert het ons veel tijdsbesparing op ten opzichte van normaal beregenen', vindt de akkerbouwer. Dit jaar kan hij de druppelirrigatie op de uienpercelen vergelijken met beregening via een waterkanon. Ook dient hij op een deel van een perceel geen water toe.

Grote verschillen zijn volgens Hogenhout nog niet te zien. De beregende en bedruppelde uien staan er wel beter bij dan de uien die nog geen extra water hebben meegekregen. Over de gebruikte hoeveelheden water kan de akkerbouwer nog niet veel zeggen. 'We moeten eerst maar een seizoen draaien en kunnen dan de balans opmaken.'

Kosten

Wat betreft de kosten van de aanleg van druppelslangen tussen de uien zegt de ondernemer: 'Alles kost geld, ook beregenen met een kanon, zeker als je ziet hoeveel brandstof daarvoor nodig is. Uiteindelijk moeten de extra kilo's de investering goedmaken. Maar voor ons speelt de combinatie met pootgoed in het bouwplan en in dat geval de keuze of we wel of geen water kunnen meegeven.'

Tijdens de bijeenkomst was er ook aandacht voor mechanische onkruidbestrijding in combinatie met druppelirrigatie. Op het perceel van Hogenhout waren schoffelmachines en wiedeggen aanwezig, maar die zijn niet gedemonstreerd. 'Bij ons liggen de slangen niet diep genoeg. Als je wilt schoffelen of eggen, dan moeten de druppelslangen minimaal 5 centimeter in de grond liggen', verklaart hij.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.