Ridderzuring+in+wei+aanpakken+met+drone+en+robot
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Ridderzuring in wei aanpakken met drone en robot

Met een drone ridderzuring herkennen en vervolgens de locatie hiervan doorgeven aan een robot. Die pakt daarop pleksgewijs dit onkruid. Volgens directeur Hamed Mehdipoor van Spectro-AG is dit een prima voorbeeld van precisielandbouw.

Deze combinatie van een drone en een robot is een alternatief voor het tijdrovende pleksgewijs met de rugspuit zelf nalopen van ridderzuring of het volvelds bespuiten van dit onkruid.

Voor deze methode van Spectro-AG wordt eerst een drone de lucht ingestuurd, legde Mehdipoor onlangs uit tijdens een bijeenkomst van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw On Tour bij Erve Mentink in het Overijsselse Deurningen.

Taakkaarten

De drone maakt een foto van het perceel. Die foto wordt vervolgens naar het platform verzonden. Dat herkent kruiden en maakt taakkaarten aan.

We hebben via kunstmatige intelligentie het systeem al geleerd om paardenbloemen en ridderzuring te onderscheiden

Hamed Mehdipoor, directeur Spectro-AG

'We hebben via kunstmatige intelligentie het systeem al geleerd om paardenbloemen en ridderzuring te onderscheiden. Voor andere onkruiden is het een kwestie van foto's maken en testen. Bij een succes zijn de gegevens te delen, zodat het wiel niet twee keer hoeft te worden uitgevonden', stelt de directeur van Spectro-AG.

Accu

Na de herkenning produceert het platform een taakkaart in twee standaardformaten: iso xml en shapefile. Die kunnen door de robot worden ingelezen. Deze rijdt automatisch op een accu en kan zo'n 100 kilometer in achttien uur rijden om alle ridderzuring te spuiten.

Voor schade aan overige gewassen is Mehdipoor niet bang. 'De vierwielige robot weegt zelf 50 kilo en kan 40 liter gewasbeschermingsmiddel meenemen. Dat gewicht is vergelijkbaar met iemand die door het perceel loopt.'

Middelengebruik

Het grootste voordeel van het systeem is het verminderde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

'Zo'n 90 procent raakt het onkruid. Je hebt dus veel minder middel nodig dan bij een volveldse toediening. Maar de exacte hoeveelheid is afhankelijk van het aantal planten', zegt de directeur van Spectro-AG.

Zaaizaadproducenten

Er is nu nog vooral interesse van zaaizaadproducenten, weet Mehdipoor. 'Zij kunnen het niet hebben wanneer er onkruidzaden tussen het graszaad zitten.'

Voor veel melkveehouders zullen de kosten van 40.000 euro voor de robot en minder dan 1.000 euro voor een drone, die ze zelf vliegen, aan de hoge kant zijn.

Droge stof en ruw eiwit

Toch kaart de directeur van Spectro-AG ook voor de melkveehouderij mogelijkheden aan. 'Met de drone kun je ook de hoeveelheid droge stof en ruw eiwit meten om het ideale maaimoment te bepalen. Een dag te laat kost de ondernemer 12 cent per koe per hectare. Voor honderd koeien is dat 12 euro. Bij een week te laat kom je al bijna op 100 euro uit.'

Mehdipoor ziet zeker toekomst voor het systeem, ook voor specialistische bedrijven. 'We werken nu aan een systeem waarbij de robot achter op een pick-uptruck komt. Je zet de auto bij de ingang van de wei. De robot rijdt er vanaf en doet zijn werk. Aan het eind van de ronde rijdt die weer automatisch de laadbak in.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.