Mestverspreiders+bevatten+allerlei+luxe+opties
Nieuws
© Frits Huiden

Mestverspreiders bevatten allerlei luxe opties

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Actieplan Bodem & Water en Ceres Horti Advice hebben onlangs zes meststrooiers gedemonstreerd in het Flevolandse Lelystad. Mest verspreiden gebeurt al niet meer in het najaar. Juist in het voorjaar draagt organische mest bij als basisvoeding voor gewasgroei. Niet met een eenmalige hoge dosering, maar juist met meerdere kleine giften per jaar.

De aanwezige meststrooiers gaven een duidelijke indruk van de beschikbare technieken zoals strooicomputers met taakkaarten en een weeginstallatie voor variabele afgifte, maar ook brede lagedrukbanden of juist cultuurwielen, luchtdrukwisselsysteem en rijden in hondengang. Op de schotelstrooiers zijn kantstrooiplaten gemeengoed.

De organisatie mat de omtrek van de bandenafdruk en de totaalgewichten van strooiers met zowel een enkelas als tandemas van Tebbe, Bergmann en eigen bouw. Het totaalgewicht van de combinaties ligt tussen de 7 en 19 ton. De bandendruk varieert van 0,8 tot 1,5 bar en de maximale bandenafdruk was 1 bij 1,1 meter groot.

Banden

De Tebbe van Aarnink & Ooms in het Flevolandse Emmeloord is zowel met dubbellucht op cultuurbanden als op brede banden te zetten. Door de korte hoge bak is er een korte draaicirkel om op kopakkers recht tussen de aardappelruggen te draaien. Een Fendt 514 Vario en een Tebbe-enkelas wegen samen bijna 15 ton, terwijl alleen de Tebbe-mestverspreider ruim 8 ton weegt en met 7.200 kilo op zijn banden drukt.

Om de bodem nog meer te ontlasten, kan de meststrooier in hondengang achter de trekker aan rijden, zodat elk wiel zijn eigen spoor volgt.

Opvallend zijn de mestverspreiders van Job Rikken. Achter de John Deere 5075M hangt een zelfbouwstrooier met 5,5 kuub inhoud. Samen wegen ze 7 ton. De meststrooier is gebouwd door constructiebedrijf Lemac.

© Frits Huiden

De strooier drukt met 2,7 ton op zijn as en staat meestal op smalle cultuurbanden. De strooier wordt vooral gebruikt om over uienbedden te rijden met gips en compost, maar rijdt ook in kassen. Met zijn uitschuifbare as is de spoorbreedte te variƫren van 1,25 tot 2,25 meter.

Zijstrooier

Rikken heeft ook een zijstrooier om vanuit rijpaden of rijdend over het ongeploegde land strooien over de geploegde grond. De capaciteit is dan vooral afhankelijk van de ploegsnelheid. De combinatie met een John Deere 6600 weegt 9 ton waarvan de strooier 3.750 kilo weegt en er 3 ton op zijn tandemas drukt.

© Frits Huiden

Handig aan een Bergmann TSW 2120 met enkele as is dat het strooiaggregaat eenvoudig met een heftruck is af te koppelen. Onder het aggregaat zijn sledes gelast om de palletlepels in te steken.

Meest zwaar is de Fendt 718 die samen met een Tebbe 19 ton weegt. Bij deze diepladeruitvoering staan de hoge wielen in tandem naast de bak in plaats van eronder. De achterste wielen zijn iets kleiner voor een grotere stuuruitslag.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.