Onderzoek+naar+sensoren+moet+plukrobots+optimaliseren
Nieuws
© Marcel Berendsen

Onderzoek naar sensoren moet plukrobots optimaliseren

De business unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research en de Oregon State University gaan de integratie van data van diverse sensoren onderzoeken. De resultaten worden gebruikt om de aansturing van plukrobots te optimaliseren.

Plukrobots gebruiken voornamelijk camerasensoren om te bepalen waar een appel of peer hangt. 'Maar die sensoren zien niet alles. Zo kan de vrucht achter een blad of tak hangen. In dat geval zijn andere technieken nodig, bijvoorbeeld sensoren die druk meten', legt onderzoeker Jochen Hemming van Wageningen University & Research uit.

In het driejarige project 'Integrated sensing and real-time control for intelligent fruit picking' wordt onderzocht hoe informatie van verschillende sensoren kan worden geïnterpreteerd en hoe daarmee de grijper van een robotarm kan worden aangestuurd. Specifiek wordt gezocht naar de integratie van data van verschillende sensoren: zicht-, kracht- en tactiele sensoren.

Software en hardware

'Het is al mogelijk dat een robot voelt of de vrucht op de juiste manier wordt beetgepakt. Die informatie moet door een algoritme worden vertaald in de juiste aansturing van de robotarm en de grijper', licht Hemming toe. Beide technieken – software en hardware – worden getest op de onderzoekslocatie van Wageningen University & Research in het Gelderse Randwijk, waar ook andere onderzoeken naar robotisering plaatsvinden.

Het project valt onder het programma 'Agro Food Robotics'. Het wordt gefinancierd vanuit de Amerikaanse brancheorganisatie Washington Tree Fruit Research Commission. Hemming: 'De internationale samenwerking met de twee Amerikaanse instituten zorgt voor meer kennis voor de Nederlandse fruitteelt op het gebied van handsfree telen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.