Boomteler+pioniert+met+mest+en+urine+van+koeien
Nieuws
© Job Hiddink

Boomteler pioniert met mest en urine van koeien

Boomteler Henry Buitenhuis uit het Zuid-Hollandse Boskoop houdt van pionieren. Hij laat de dikke fractie van koeienmest bijmengen in potgrond en voegt koeienurine toe aan het gietwater om het kunstmestgebruik op zijn bedrijf te reduceren.

'Van een afstandje ruik je het niet, maar als je dichterbij komt, stinkt de koeienurine wel degelijk', zegt Buitenhuis. Hij gebruikt op zijn bedrijf de dunne fractie van koeienmest als kunstmestvervanger en de dikke fractie als veenvervanger in potgrond.

'Van het een kwam het ander. Je mag steeds minder veen in potgrond bijmengen, dus zocht ik naar alternatieven. Na meerdere experimenten kwam ik uit bij de dikke fractie van koeienmest als geschikte veenvervanger. Maar ik wilde ook graag wat doen met het andere deel van de mest. Sinds 2021 voegen we in het groeiseizoen koeienurine toe aan het gietwater', licht de boomteler toe.

Ammoniakuitstoot

De ondernemer krijgt de dunne fractie van een melkveehouder in het Gelderse Doetinchem. Daar worden de mest en urine van elkaar gescheiden met het CowToilet van Hanskamp. Behalve dat het koeientoilet zorgt voor twee meststromen, beperkt het ook de ammoniakuitstoot.

De dikke fractie geeft mooi geleidelijk voedingsstoffen af

Henry Buitenhuis, boomteler in Boskoop

De dikke fractie komt van een lokale melkveehouder die met zijn mestscheider de dikke van de dunne fractie scheidt. Bij de potgrondleverancier van Buitenhuis wordt de dikke fractie verwerkt tot een substraat. Dit deel van de mest heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met veen: het opnemen en afgeven van vocht en voeding.

Goede ervaringen

Buitenhuis heeft goede ervaringen met beide meststromen. 'De planten zijn harder en sterker. Daarbij geeft de dikke fractie mooi geleidelijk voedingsstoffen af. In de urine zit onder meer stikstof, kali en fosfaat waardoor we het kunstmestgebruik kunnen reduceren. Wekelijks laten we het gietwater bemonsteren. Hierdoor weten we exact hoeveel kunstmest we moeten toevoegen om de optimale gift samen te stellen', legt hij uit.

Op drie locaties in en rondom Boskoop teelt de ondernemer op 16 hectare tuinplanten, zoals coniferen, heesters en buxus. Alle planten groeien in potten op containervelden. Het opkweken gebeurt in kassen. De belangrijkste afzetkanalen zijn tuincentra, bouwmarkten en hoveniers. De producten gaan naar heel Europa, maar vooral naar Engeland.

Henry Buitenhuis laat de beworteling van een buxusplant zien.
Henry Buitenhuis laat de beworteling van een buxusplant zien. © Job Hiddink

'Kijk hoe goed de beworteling van deze buxus is', laat de boomteler zien. 'De wortels zijn spierwit. Dit zie ik graag.' Hij moet aan meerdere knoppen draaien om de meststromen effectief in te zetten en bijkomende risico's te beperken.

'De koeienurine komt in vaten naar ons toe. Deze vaten kiepen we in het waterbassin met daarin regen-, oppervlakte- en osmosewater', legt Buitenhuis uit, terwijl hij wijst naar de schoepen in het bassin die het water constant mengen.

De koeienurine wordt aangeleverd in 1.000 litervaten.
De koeienurine wordt aangeleverd in 1.000 litervaten. © Job Hiddink

'Pure koeienurine heeft gemiddeld een pH van 9. De pH in het gietwater brengen we omlaag door het toevoegen van zwavel- en salpeterzuur naar een optimale pH van 5,5', licht de boomteler toe. Daarnaast controleert hij regelmatig de waterleidingen op verstoppingen. 'Met organische mest is de kans op vervuilde of verstopte leidingen groter. We houden ze schoon met waterstofperoxide', zegt hij.

Het is een bewuste keuze van Buitenhuis om de koeienurine te mixen in het waterbassin. 'We weten nu precies wat in ons gietwater zit. Als je de urine rechtstreeks aan de planten geeft, moet je goed weten wat erin zit', benadrukt hij. Volgens de boomteler is de samenstelling van de koeienurine doorgaans vrij homogeen, maar kan dat veranderen als de melkveehouder bijvoorbeeld het rantsoen aanpast.

Al vijftien jaar

Buitenhuis is al vijftien jaar bezig met het beproeven van verschillende ingrediƫnten voor veenarme potgrond. Vroeger bestond de potgrond van zijn bedrijf zelfs voor 100 procent uit veen. De ondernemer laat nu dikke fractie van koeienmest bijmengen.

Andere veenvervangers in de potgrond zijn bark, houtvezels en compost. De exacte samenstelling van de potgrond wil de boomteler niet verklappen. 'Overigens zit er nu nog steeds een klein deel veen in onze potgrond, maar als het zo doorgaat zoals ze nu in vooral in Engeland voor ogen hebben, moeten we over een paar jaar volledig veenvrij zijn. Dat is een lastige opgave', vindt hij. 'Niets is zo stabiel als veen. Alternatieven zijn duurder en komen van verder weg.'

De potgrond bestaat nog voor een klein deel uit veen.
De potgrond bestaat nog voor een klein deel uit veen. © Job Hiddink

In november ondertekende een brede coalitie bestaande uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisorganisaties en ngo's een convenant met doelen gericht op reductie van de milieu-impact van potgrond en substraten. Zo staat erin dat vanaf 2025 voor veengrondstoffen alleen gebruik mag worden gemaakt van 100 procent verantwoord gewonnen veen.

Henry Buitenhuis, boomteler in Boskoop
Henry Buitenhuis, boomteler in Boskoop © Koos Buitenhuis Boomkwekerij

Bedrijfsgegevens
Henry Buitenhuis is eigenaar van Koos Buitenhuis Boomkwekerij in het Zuid-Hollandse Boskoop. Het bedrijf teelt onder meer coniferen en heesters op 16 hectare op drie locaties. Dagelijks lopen er in Boskoop en in Hazerswoude-Dorp achttien werknemers rond. Belangrijke klanten zijn tuincentra, bouwmarkten en hoveniers. De producten gaan naar heel Europa, vooral naar Engeland.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.