Innovaties+testen+staat+centraal+in+nieuwe+onderzoekskas
Nieuws
© Dirk Hol

Innovaties testen staat centraal in nieuwe onderzoekskas

De kas van Floralis Lisianthuskwekerij in het Zuid-Hollandse Honselersdijk wordt omgebouwd tot onderzoekskas. Initiatiefnemers HortiTech, Harmoniz en Metazet gaan de kas gebruiken om innovaties te testen.

De kas van 1,6 hectare is voorzien van een warmtekrachtkoppeling, belichting, vierhonderd zonnepanelen op de schuur en een aansluiting op het CO2-net van Ocap. De verbouwing is vrijdag begonnen in het gedeelte van de kas waar straks de veredelingsactiviteiten voor de moderne hightechtomatenteelt van Harmoniz worden geïntegreerd. De officiële opening is in 2024.

De verdelingsactiviteiten van Harmoniz vinden nu nog plaats op een gehuurde locatie in het Westland. Maar al sinds 2021 is er de ambitie om een eigen R&D-afdeling te realiseren. In Honselersdijk worden selectiekassen, kruisingskassen en een opkweekruimte gerealiseerd.

Behoefte van telers

Metazet gaat in de onderzoekskas vooral eigen innovaties testen en demonstreren. 'We willen onze producten zo nauw mogelijk laten aansluiten bij de behoefte van de teler. Dit doen we door letterlijk en figuurlijk met de teler 'op de pijp' te zitten', zegt CEO Luke van Adrichem van Metazet.

HortiTech hoopt vanaf de zomer van 2024 technische innovaties te kunnen testen met langdurige onderzoekspartners. Ook wil het bedrijf met eigen ideeën experimenteren. Hiervoor worden kascompartimenten in verschillende maten gerealiseerd, van 200 tot 600 vierkante meter. Doel is om projecten beter te laten aansluiten op de praktijk van telers.

Trainingen

Verder onderzoekt HortiTech de mogelijkheid tot het geven van trainingen. 'In Honselersdijk kunnen we straks misschien mensen opleiden, terwijl ze veilig fouten kunnen maken. Met een eigen onderzoekskas kunnen we trainingen ook standaardiseren', zegt eigenaar Peet van Adrichem van HortiTech. Hij benadrukt wel dat de kas geen openbaar publiekscentrum wordt. 'Daar blijft het World Horti Center de aangewezen locatie voor.'

HortiTech streeft ernaar dat telers de onderzoekskas zien als mogelijkheid om hun mechaniseringsvraagstukken in te dienen. 'Tussen robotica en mensenwerk zit een eenvoudigere tussenstap, namelijk mechanisatie. De nieuwe kas kan hier een positieve rol in spelen. We slaan een brug tussen fundamenteel onderzoek en commerciële praktijktoepassing', zegt Van Adrichem.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.