Mechanische+loofdoding+pootgoed+eerste+keuze+Delphy
Nieuws
© Koos van der Spek

Mechanische loofdoding pootgoed eerste keuze Delphy

Delphy geeft in pootgoed de voorkeur aan loofklappen en looftrekken. Die keuze maakt de adviesorganisatie en onderzoeksinstelling met oog op de effectiviteit en snelheid van deze manier van loofdoding. Beide opties kunnen eventueel worden voorafgegaan door een bespuiting.

Volgens Delphy is het voordeel van mechanische loofdoding dat pootgoedtelers de maatsortering van hun te oogsten product beter in de hand hebben. In opdracht van BO Akkerbouw deed Delphy van 2019 tot en met 2021 onderzoek naar de beste methoden om het aardappelloof van pootaardappelen snel en goed dood te maken.

Bij zware pootgoedgewassen adviseert Delphy om voorafgaand aan de mechanische loofdoding een volveldsbespuiting uit te voeren met Quickdown of Spotlight Plus. Na ongeveer een week kunnen de telers dan klappen of looftrekken.

Allersnelste methode

Delphy stelt dat looftrekken de allersnelste methode is en dat de nieuwe generatie looftrekmachines uitstekend werk leveren. Nog een bespuiting op de korte stengels na het looftrekken is een optie voor een nog effectievere loofdoding.

In zijn aanbeveling tekent Delphy aan dat het grote nadeel bij mechanische methoden voor loofdoding is dat er om de 3 meter door het gewas gereden moet worden. Dat is arbeidsintensief en niet uitvoerbaar onder natte omstandigheden. Ook kan er regen in de aangereden sporen blijven staan wat de oogst van pootgoed kan vertragen en bovendien verspreiding van bacterieziekten kan veroorzaken.

Voldoende spuitvolume

Voor chemische loofdoding blijkt uit het onderzoek van Delphy dat in een spuitschema met twee keer Quickdown en één keer Spotlight Plus de volgorde van de middelen niet van belang is. Wel van belang is het spuitvolume. Ervaringen in 2021 wijzen volgens Delphy uit dat 600 liter spuitvloeistof per hectare het beste werk levert. Een volume van 200 liter is beslist onvoldoende, meldt de adviesorganisatie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.