Anthuriumkwekerij+Stolk+Brothers+wint+Tuinbouw+Ondernemersprijs
Nieuws
© Fotostudio Vlekke

Anthuriumkwekerij Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Anthuriumkwekerij Stolk Brothers in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek is uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. De themaprijs Circulair Ondernemen gaat naar de Oesterzwammerij in het Noord-Hollandse Bloemendaal. Dat is woensdag bekendgemaakt in Greenport Aalsmeer.

Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en voormalig astronaut André Kuipers reikten de prijzen uit.

De Tuinbouw Ondernemersprijs bestaat sinds 1986. Vanuit een stichting wordt de prijs ondersteund door partners Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Rabobank, FloraHolland, Flynth adviseurs en accountants en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en dit jaar ook door medeorganisator Greenport Aalsmeer.

Veenvrij telen

Stolk Brothers is een hypermoderne anthuriumkwekerij. Het familiebedrijf, met de broers David en Pieter Stolk als vierde generatie, bestaat bijna honderd jaar en belevert exclusieve anthuriums in het topsegment. Volgens de jury toont Stolk Brothers lef door vroeg in te spelen op veenvrij telen. Verder maakt de kwekerij gebruik van verschillende biologische toepassingen in de teelt.


Door recente investeringen is de bedrijfsstructuur klaargemaakt voor aansluiting op collectieve duurzame warmte. Door biodiversiteitsproeven rond de kas wordt kennis ontwikkeld.

Op koffieprut telen

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij die oesterzwammen teelt op koffieprut. Volgens de jury laat het bedrijf zien dat het bij circulair om een andere manier van denken gaat. Ofwel meerwaarde halen uit reststromen en deze weer als grondstof gebruiken voor hogere waarde. Oesterzwammerij is een reproduceerbaar initiatief, waarbij de oesterzwammen een alternatief zijn voor het eten van vlees.

Het team van Oesterzwammerij ontvangt de Themaprijs Circulair Ondernemen uit handen van burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer(rechts) en voormalig astronaut André Kuipers.
Het team van Oesterzwammerij ontvangt de Themaprijs Circulair Ondernemen uit handen van burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer(rechts) en voormalig astronaut André Kuipers. © Fotostudio Vlekke

Kuipers stelde dat de tuinbouw een inspiratiebron is voor andere sectoren. Hij vergeleek de aarde met een ruimteschip, als een geïsoleerd gegeven met een gesloten kringloop waarin grondstoffen hun waarde niet verliezen. 'Als we daarin hernieuwbare energie inzetten, spreek je van een circulair systeem dat onuitputbaar is. De tuinbouwsector maakt hier al enorme stappen in en zal als een van de eerste sectoren circulair zijn.'

Van den Berg ging in op de transitie van het landelijk gebied en de grote veranderingen die dat ook binnen de tuinbouw vraagt. Toch benadrukte hij dat de tuinbouw bij Nederland hoort. 'Ik zet mij dan ook graag in om tuinbouwondernemers vlot te ondersteunen met een gedegen beleid om zo samen naar een duurzame en toekomstbestendige Nederlandse tuinbouwsector toe te werken.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.