Gelderse+bedrijven+ontwikkelen+prototype+van+entrobot
Nieuws
© Jan Stads

Gelderse bedrijven ontwikkelen prototype van entrobot

Horti Robotics in Kesteren en Boomkwekerij 't Kempke in Opheusden hebben een prototype van een entrobot ontwikkeld. Die moet het aantal levensvatbare geënte planten vergroten.

Om de robot te testen op een groot aantal soorten bomen en planten, hebben de twee Gelderse bedrijven een bijdrage ontvangen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost-Nederland. De subsidie is bedoeld voor het testen van nieuwe toepassingen en oplossingen van het mkb, zodat innovaties sneller op de markt kunnen worden gebracht.

Het gaat in totaal om ruim 900.000 euro van de Europese Unie, provincie Gelderland en het Rijk. De totale kosten van het project bedragen ruim 1,8 miljoen euro.

Arbeidsintensief

Het enten van planten- en boomsoorten is arbeidsintensief en vraagt veel kennis en expertise. Het aantal vakmensen hiervoor loopt terug en het overlevingspercentage van geënte planten is laag.

'Wat een prachtig voorbeeld van innovatieve ondernemers. Zij hebben een oplossing bedacht voor het tekort aan vakmensen. Met deze subsidie helpen we hen bij het testen van hun robot', reageert Gelders economiegedeputeerde Helga Witjes (VVD).

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.