Precisielandbouw+begint+bij+bloembollenteler+zelf
Nieuws
© Eigen Foto

Precisielandbouw begint bij bloembollenteler zelf

Bloembollenteler Marcel Nijenhuis uit Espel ergerde zich aan het feit dat hij de verdeling van het plantgoed niet goed kreeg. Samen met mechanisatiebedrijf Blok uit Espel ontwikkelde hij een nieuwe manier van planten.

Precisielandbouw begint bij de ondernemer zelf. Hoe precies ben je, welke producten en rassen teel je op welk stuk land? En wat komt daar bij kijken qua voorbewerking, bemesting, rassenkeuze, plant-, poot- en zaaischema's, plantdichtheden en verdeling van planten of zaden.

Om de verdeling van het plantgoed te verbeteren, heeft Nijenhuis een constructie laten maken die past op bestaande plantmachines. De plantset transporteert de bollen tussen twee bandjes en laat deze op een afstand van 5 tot 10 centimeter boven de grond los. Zo is de kans dat de bol nog weer verspringt, als deze op de grond valt, gering.

Bloembollen Vakdagen

Op het evenement Bloembollen Vakdagen Flevoland zal er donderdag 2 februari een themaochtend zijn over precisielandbouw. De ochtend zal niet bloembol gerelateerd zijn. Er wordt ook gekeken naar andere gewassen. Alie Hissink van Eurofins-Agro en Jan Nammen Jukema van Agrometius verzorgen inleidingen.

Op vrijdag 3 februari is er een themabijeenkomst zijn over de bloembollenhandel op China. Wat zijn de kansen in nieuwe afzetmarkten? Beide thema-ochtenden beginnen om 11 uur en worden afgesloten met een gratis lunch.

Naast de presentatie van tulpen is er op de Bloembollen Vakdagen Flevoland een beurs waar ruim vijftig bedrijven zich presenteren. De Bloembollen Vakdagen Flevoland zijn in de Profytohallen, Graaf Florislaan 42 in Creil.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.