Sensor+signaleert+bodeminsecten
Nieuws
© Han Reindsen

Sensor signaleert bodeminsecten

Een sensor signaleert en telt bepaalde bodeminsecten. Het voorkomen van die insecten geeft een indicatie voor de bodemkwaliteit. De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) test deze sensor dit groeiseizoen.

Het meten van de bodemkwaliteit is een uitdaging, stelt NPPL. Zes deelnemers van de NPPL werken nu met de sensor. De autonoom werkende sensor geeft autonoom en op een eenvoudige manier een beeld van de bodemkwaliteit. Zes proeftuindeelnemers testen de sensor nu.

De sensor kan acari-mijten en collembola-springstaarten identificeren. Deze bodeminsecten zijn indicatoren voor de kwaliteit van de bodem. Mijten en springstaarten spelen een cruciale rol in het reguleren en verbeteren van de nutriƫntenkringloop, de afbraak en de humificatie. Het project wil onderzoeken of deze indicatoren helpen de bodemkwaliteit op de Boerderij van de Toekomst beter in kaart te brengen.

Zes NPPL-telers de testen de sensor op toepasbaarheid in hun dagelijkse bedrijfsvoering. De sensor is ontwikkeld door Syngenta in samenwerking met het Hongaarse Instituut voor Bodemwetenschappen (ATK-TAKI).

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.