Strip-tillmachine zaait mais door stoppels of groenbemester

Akkerbouwer Rolf Sluiter uit het Groningse Kropswolde was enkele weken geleden een van de eersten in Nederland die mais inzaaide met een strip-tillmachine als grondbewerking. Deze machine zaait de mais door de stoppels of groenbemester heen.

'Het bevalt me goed. De spitmachine ertussenuit, deze machine ertussen en draaien met dat ding', zegt Sluiter.

Eigenaar Martin Heerema van Agri Bio Solutions legt uit wat de machine doet: 'Het grote voordeel is dat we de grond alleen bewerken in de stook waar het nodig is. De rest beroeren we zo min mogelijk', licht hij toe.

Onkruiddruk verlagen

'Normaal doen we deze klus met de spitmachine en bewerken we de grond uitbundig', legt Sluiter uit. 'Nu blijft het gewas bovenin en hopen we uitdroging te voorkomen en verwachten we de onkruiddruk te verlagen.'

Nu de mais erop staat, laat Sluiter weten zeker niet ontevreden te zijn. Ook in de droge periode heeft het gewas zich goed staande gehouden. Het was voor de akkerbouwer alleen even wennen, want met spitten heb je een mooie vlakke grond en nu ligt er ruig spul bovenop.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.